Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТАРИФИ «ОБГРУНТУЮТЬ»?

Тарифи на електроенергію для населення є економічно необгрунтованими.

Таку думку озвучила аналітик інвесткомпанії «Аструм» Інна Звягінцева, коментуючи критично низький рівень розрахунків споживачів за теплову і електричну енергію — 88,8% в січні-лютому 2012 р.

За її словами, на сьогодні промисловий сектор платить за спожиту електроенергію значно більше, ніж населення. «Це більше схоже на «соціальну акцію» або на дотування», — сказала експерт.

За словами Звягинцевої, така цінова політика Національної комісії регулювання електроенергетики існує вже давно. «Рішення про підвищення тарифів було б дуже непопулярним серед населення, попри те, що при цьому знизилося б грошове навантаження на промисловість і бюджетну сферу, що дозволило б уникнути існуючого боргу. Тому уряд поки що займає «вичікувальну» позицію», — сказала вона.

Аналітик відмітила, що бюджетні споживачі на даний момент є практично найбільшими боржниками обленерго. Це пов’язано з тим, що бюджетні організації платять за електроенергію за залишковим принципом, а крім того, упевнені у своїй безкарності, оскільки за них «відповідає» держава.

Нагадаємо, що в січні-лютому 2012 року рівень плати за спожиту електроенергію виявився критичним. В результаті за лютий 2012 р. обленерго розрахувалися з «Енергоринком» тільки за 80% поставленої електроенергії.

Це найнижчий рівень розрахунків за останні роки, нижче був тільки на початку 2000-х, коли було прийнято рішення про перехід до оплати електроенергії тільки в грошовій формі.

В цілому, заборгованість споживачів за отриману електричну енергію за 2011 рік збільшилася на 1 923,8 млн. грн., або на 19,8%, і станом на 1 січня 2012 року склала 11 654,9 млн. грн.

lb.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com