Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вчені шукають вихід

Звичайне спалювання вугілля на електростанціях є неекологічним, оскільки це призводить до утворення величезної кількості  вуглекислого газу. При цьому в процесі спалювання природного газу виділяється удвічі менше СО2 . Також при горінні вугілля утворюється двоокис сірки і окисел азоту, які уловлюються тільки за допомогою складної системи фільтрів.

 Базовий процес підземної газифікації вугілля складається з буріння двох експлуатаційних свердловин, перша з яких служить для закачування кисню у вугільний пласт, друга — для виведення горючого газу на поверхню.

Отримуваний синтетичний газ може бути використаний як сировина для виробництва хімікатів, рідких палив, а також для вироблення електроенергії.

 Технологія підземної газифікації підходить для вугільних пластів, які залягають занадто глибоко для розробки. В порівнянні з традиційними способами добування вугілля підземна газифікація заподіює набагато менший збиток довкіллю.

 На сьогодні підземна газифікація вугілля є конкурентоздатною технологією, в результаті використання якої виробляються бензин, дизельне і авіаційне палива, електрика і безліч різних хімічних речовин. Для підземної газифікація вугілля не вимагається зовнішнього джерела води, що є основним позитивним чинником для збереження довкілля в протилежність водоємним процесам здобичі, переробки вугілля і отримання електроенергії на вугільних ТЭС.

Підземна газифікація вугілля вигідна на тих вугільних пластах, які задовольняють наступним критеріям:

— Пласт повинен лежати на глибині від 30 до 800 м;

— Потужність (товщина) пласта має бути більше 5 м;

— Зольність вугілля не повинна перевищувати 45%;

— Пласт повинен мати мінімальні розриви;

— Поруч не повинно бути водоймищ, щоб виключити забруднення питної води.

 При газифікації, вугілля спалюють при температурі понад 1000 градусів і в умовах дефіциту кисню. В результаті утворюється так званий синтез-газ, що складається в основному з водню і окислу вуглецю, іншими словами — чадний газ.

Як пояснюють фахівці, що утворюються в процесі газифікації вугілля, гази знаходяться під великим тиском і легко разділимі, тобто технологія газифікації вугілля є більш екологічно чистою. Але електроенергія, що отримується за технологією газифікації вугілля все ще на 10%, — 20% дорожче, ніж при традиційній технології.

Obozrevatel

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com