Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Влада в обмін на незалежність

Результати переговорів Віктора Януковича в Москві вкладаються в суху новину: близько двох годин розмовляв з Володимиром Путіним  і домовився синхронно підписати закон про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі у рамках СНД. Швидше за все, ратифікувати цей договір український парламент спробує вже на цьому пленарному тижні, і якщо вийде, це буде представлено пропагандою як величезний крок вперед. Хоча усі розуміють, що доки не вирішено газове питання, ні про які реальні успіхи говорити не доводиться. Зате усе більш виразною стає політтехнологічна канва, в якій розвиватиметься передвиборна кампанія влади, — як мінімум до дня парламентських виборів українців активно «інтегруватимуть» в путінський Євразійський союз.

Звідси і заяви Януковича про російську як другу державну, і досить дивні дані соцопитувань, судячи по яких українці раптом стали прибічниками союзу України, Росії і Білорусі і відвернулися від Євросоюзу. Прогнозовано, що далі інформаційна хвиля ставатиме все потужнішою.

Цілком імовірно, що ця технологія покликана не лише мобілізувати електорат ПР на парламентських виборах, але і розрахована на період до 2015 року, коли належить переобиратися вже самому Януковичу. Саме до 1 січня 2015 Дмитро Медвєдєв анонсував підписання договору про формування Євразійського економічного союзу. І зрозуміло, що без України це геополітичне утворення в Кремлі і помислити не можуть. І там готові почекати, поки Київ сам прибіжить в їх союз. А усе до того йде, оскільки Янукович не залишив собі поля для геополітичного маневру.

Як вважають експерти, спершу українцям можуть запропонувати сходити на виборчі дільниці не лише для того, щоб проголосувати за новий склад парламенту, а і для того, щоб взяти участь у референдумі, на який буде винесено пробне питання — двомовність. Опитані «Коментарями» народні депутати заявили, що ідея референдуму сьогодні нездійсненна. Зате вона прекрасно підходить як політична технологія під вибори. По-перше, у нас досі немає нормального закону про всеукраїнський референдум, тому його результати можна трактувати як завгодно, але у результаті вони не мають сили закону. Втім, в Мінюсті припадають пилом нові правила плебісцитів, і при необхідності їх можуть оперативно затвердити в парламенті.

По-друге, головною метою мовного референдуму є не введення другої державної мови, а обкатка можливості прийняття на референдумі куди важливіших питань — від нової Конституції до входження в Євразійський союз. Таким чином, в осяжному майбутньому громадянам країни після масованої інформаційної обробки запропонують добровільно відмовитися від свого ж рішення на користь незалежності, висловленого 1 грудня 1991 року.

Хтось може сказати, що це абсолютно нереально, що це розколе країну і тому подібне. Проте сьогодні українська влада вирішує головну проблему для себе — виживання після 2015 року. І входження в «клуб диктаторів», як сьогодні називають ЄврАзес, поки єдина перспектива вижити. Як доступно пояснив Медвєдєв, «таке життя: якщо ти береш участь в якійсь міжнародному утворенні, ти отримуєш певні привілеї, якщо в цьому міжнародному правосуб’єктному об’єднанні не береш участь, відповідно, у тебе можуть бути складнощі». Іншими словами, Януковичу в Москві запропонували «дорожню карту”: або 2015 і усе, або ще років п’ять. Але дуже високою ціною.

 Comments.UA

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com