Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чи варто брати машину в кредит

Автокредит позиціонується як хороший інструмент, за допомогою використання якого можна максимально швидко стати власником транспортного засобу. Такий фінансовий продукт пропонується великою кількістю банків. Співробітництво здійснюється на різних умовах.

За умови придбання автомобіля в кредит учасниками угоди стають три сторони. На першому етапі банк викуповує транспортний засіб в автосалоні, а після цього позичальник виплачує фінансової організації необхідну суму. Термін та умови погашення обумовлюються в індивідуальному порядку.

Між автосалонами та деякими банками налагоджена тісний зв'язок. Іноді оформленням кредиту займаються безпосередньо в місці придбання транспортного засобу. Менеджери автосалону самостійно вирішують всі організаційні питання.

За умови самостійного оформлення потенційний позичальник повинен зібрати необхідний пакет документів. Якщо подана заявка на отримання автокредиту без каско була розглянута з позитивним для клієнта результатом, то останньому слід сплатити початковий внесок. Даний платіж може складати від 20% до 50% всієї вартості авто.

Після схвалення заявки в автосалону прямує гарантійний лист, де банк зобов'язується погасити всю вартість обраного авто.

Згодом покупець може забирати машину, проте до повного погашення заборгованості вона буде перебувати у власності банку.

Останнім часом кредитні менеджери банків все частіше звертають увагу на загальний сімейний дохід, тому наявність довідки з місця роботи не є обов'язковим. Позитивна кредитна історія позичальника істотно збільшує шанси на отримання автокредиту.

Доцільність оформлення автокредиту визначається можливість придбання автомобіля в найкоротші терміни. Наявність великої суми не є життєвою необхідністю. Така можливість дозволяє стати власником навіть досить дорогого автомобіля.

Термін погашення автокредиту найчастіше варіюється від 1 до 5 років. За умови наявності поручителя даний показник може дещо збільшитися. Істотний період погашення заборгованості дозволяє мінімізувати навантаження на сімейний бюджет, а рівномірні щомісячні платежі допомагають планувати витрати.

Деякі автосалони дуже тісно співпрацюють з банками. Багато з них беруть всі питання з оформлення позики на себе. Незважаючи на додаткові витрати, такий підхід дозволяє заощадити особистий час.

Незважаючи на всі зручності оформлення, вартість транспортного засобу, придбаного в кредит, буде вище приблизно в два рази. Це обумовлено тим, що позичальник повертає борг з відсотками. При цьому до моменту повного погашення найчастіше вартість купленої марки авто дещо знижується. З цих причин, навіть у разі подальшого перепродажу власник машини залишається в мінусах.

До істотних недоліків автокредиту можна віднести великий початковий внесок, а також обов'язкову процедуру страхування. Все це супроводжується додатковими витратами. З цієї причини не зовсім доцільно погоджуватися на банківське пропозицію про страхування. Найкраще зайнятися вирішенням даного питання самостійно.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com