Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗОЛОТА НАЧИНКА МІСЯЦЯ

Нові дослідження місяця виявили в ньому велику кількість титанової руди, яка в 10 разів багатше, ніж земна. Це відкриття дозволяє по-новому поглянути на ідею місячної колонізації і постачання на Землю цінних ресурсів, на які багатий наш супутник.

Відкриття було зроблене завдяки камері на борту американського космічного апарату Lunar Reconnais­sance Orbiter, який вивчав поверхню супутника на семи різних довжинах світлових хвиль. І нова карта місяця показала поклади цінних ресурсів. 

Яка ж технологія дозволила так точно встановити поклади цінних руд на Місяці? Для людського ока місячний грунт здається сірим, але при спостереженні в різних діапазонах  «розфарбовується» яскравими відтінками, які можуть багато що розповісти про склад місячних порід. Учені з Університету Арізони і Університету Джона Хопкінса вивчили місячну поверхню в ультрафіолетовому світлі і співвіднесли результати з даними зразків, зібраних місією Аполлон-17. Дослідження показує велику кіль­кість титану і заліза, які можуть бути з часом дуже корисними для економіки Землі.

Титан — це дуже цінний метал, він не боїться корозії, плавиться як сталь, але майже наполовину легший за неї. На Землі титанова руда зазвичай містить 1% цінного металу, але в грунті місячних морів його відсоток у руді набагато більший — від 1 до 10%. При цьому місячний титан зустрічається в основному в мінеральній  породі, що містить одночасно залізо, титан і кисень. Таким чином ільменіт може стати сировиною для найнеобхідніших місячним поселенцям речовин.

Більше того, вивчення зразків, зібраних Аполлоном-17, показує, що багатий на титан мінерал здатен ефективно накопичувати такі частки сонячного вітру, як гелій і водень. Ці гази також є життєво важливими ресурсами для майбутніх жителів місячних колоній. Отож, земляни на Місяці зможуть перебувати в доволі комфортних умовах.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com