Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

П’ЯТЬ ПРАВИЛ УСПІШНОЇ ПОСТАНОВКИ ЦІЛЕЙ

Чи є у вас цілі, і чи умієте ви встановлювати свої цілі? Взагалі, чи знаєте ви, чим займетеся через п’ять, або, можливо, десять років? Чи встановлюєте ви цілі на довгостроковий або короткостроковий період? Насамперед, необхідно навчитися правильній постановці цілей. Є п’ять правил успішної постановки цілей, які допоможуть в якнайшвидшому досягненні ваших цілей.  Досягнення успіху в будь-якій справі вимагає уміння ставити перед собою цілі. Мрії, зазвичай, залишаються мріями, якщо ви не докладаєте зусиль у їх досягненні. Мета відрізняється від мрії, передусім, тим, що ваші дії стають більш сфокусованими — адже ви тепер точно знаєте, до чого прагнете. Мета дозволяє людині бути визначенішою в тому, куди вона рухаєтеся.

Правило перше:Встановлюйте цілі, які вас мотивують.

За цілком з’ясовними причинами вам буде складно досягти чогось, чого ви насправді не хочете. Постарайтеся відповісти на запитання: наскільки досягнення ваших цілей є бажаною для вас справою? Чому ви взагалі ставите перед собою таку мету? Що вас штовхає на її досягнення? Мотивація — украй важливий чинник, якщо ваша мета мотивує вас, ви будете енергійними у її досягненні, якщо ж мотиви для досягнення вашої мети занадто слабкі — будете ставитися до справи без ентузіазму і пасивно.

Правило друге:Цілі мають бути SMART.

Ви вже чули, що означає SMART мети? Це американська абревіатура основних властивостей ваших цілей, розшифровується вона по-різному, але суть завжди залишається такою:

— Мета має бути ясною і добре визначеною. Коли ви сідаєте до потягу, то купуєте квиток до певного місця призначення. Щоб прибути до місця призначення, ви повинні твердо і точно знати, куди ви хочете потрапити.

— Ваша мета має бути вимірною, щоб ви могли знати, коли зможете її досягнути. Повертаючись до аналогії з поїздом, якщо ви знаєте, після якої станції ви повинні виходити, або як виглядає, або звучить назва вашої станції, ви її не пропустите.

— Реалістичність ваших цілей — один з найважливіших чинників. Зазвичай, занадто високі цілі призводять до непотрібних розчарувань, що, у свою чергу, примушує вас пасувати перед знову виникаючими труднощами. Ставте такі цілі, які можете досягти.

— Ваші цілі не повинні розходитися з вашим основним життєвим напрямом. Якщо ваша основна мета — стати духовною особою, ваші додаткові цілі повинні відповідати цьому напряму. І це природно.

— Встановлюючи мету, ви повинні призначати для неї крайній термін досягнення. Приміром, якщо ви хочете набрати оптимальну фізичну форму до змагань, то можете прагнути до цієї мети упродовж місяця, якщо ви хочете набути майстерності у чомусь, то на це може піти сезон або ж роки життя.

Правило третє:Нотуйте свої цілі.

Зрозуміло, ми повинні довіряти своїй пам’яті, проте, в такій справі, як постановка цілей — важливо записувати свої цілі — не важливо куди, у блокнот або на комп’ютер. Записуючи свої цілі, ви більше не зможете забути про них, що позбавить вас від зайвих виправдань перед самим собою. Коли ви будете записувати у щоденник свої цілі, прагніть уникати таких фраз, як: «Хотів би» або «Можливо», а також часток «Не». Нехай ваша мета матиме форму: «Я стану», «Буде так» або ж, відповідно: «Стало», «Є». Коли ви занотуєте свої цілі, постарайтеся помістити ці записи на видному місці, щоб вони служили вам нагадуванням про ваше прагнення.

Правило четверте:Ство­ріть план дій.

Часом, коли люди ставлять перед собою цілі, вони забувають про це найважливіше правило у постановці мети. Мало мати мету, необхідно створити як можна детальніший план дій для її досягнення. Розділіть свою мету на декілька маленьких цілей і кожну маленьку мету розділіть на декілька невеликих кроків, які ви можете здійснювати день за днем. Прагніть зробити так, щоб кожен наступний крок вашого плану дій відповідав вашим можливостям, оскільки, якщо цей крок буде занадто великий, це може вас заплутати і потребуватиме   часу для ділення цього кроку на невеликі кроки, а якщо занадто малий — це може вас розслабити.

Правило п’яте:Дотримуйтеся своєї мети.

Отже, ви зробили постановку своєї мети, щоб досягти її, важливо постійно дотримуватися цієї мети. Якщо ви дозволите собі зупинитися, це може негативно позначитися на досягненні цілей, які ви ставитимете перед собою в майбутньому. Пам’ятайте, кожна завершена вами мета додає вам сил, досвіду, знань, а головне, упевненості для досягнення ще більших цілей. Проте, не варто «упиратися в старі ворота», час від часу проводьте «інспекцію» своїх цілей на предмет її актуальності для поточної ситуації і обставин.

Пам’ятайте, усе у ваших руках! 

newtomorrow.ru

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com