Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В РІЗНОМАНІТНОСТІ СИЛА УКРАЇНИ

Проректор МАУП Ігор Піляєв взяв участь у засіданні Дискусійного клубу «Україна без нацизму».

Днями у Києві, в Державній службі молоді та спорту України відбулося засідання Дискусійного клубу «Україна без нацизму» з нагоди Міжнародного дня рідної мови, який відзначається ЮНЕСКО щорічно, починаючи з 2000 року. Підтримку мовного та культурного різноманіття в Україні правозахисники обговорили з відомими науковцями,  експертами, лідерами молодіжних рухів та керівниками національно-культурних організацій України. В рамках висвітлення основної теми засідання учасники обговорили питання білінгвізму та багатомовності в Україні, політику в сфері мовних відносин, правові аспекти захисту рідної мови, механізм забезпечення вільного розвитку мов національних меншин та регіональних мов в Україні, а також умови сприяння розвитку мов в Україні, котрі ЮНЕСКО відносить до переліку мов, що зникають. Адже з 6 тисяч розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення.

На засіданні було заслухано доповіді голови правління Всеукраїнського правозахисного руху «Україна без нацизму» А. Гаджамана, керівника Всеукраїнської громадської організації «Правозахисна організація «Спільна Мета» Р. Бортніка, почесного голови Демократичної спілки угорців України, старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України М. Товта, керівника Міжнародної громадської молодіжної організації «Світ молоді» Н. Мірзоєва, президента Єврейського форуму України А. Монастирського, президента Всеукраїнської громадської організації «Спілка гагаузів України» В. Келіогло, ряду інших громадських діячів, правозахисників та експертів. На запрошення Дискусійного клубу в засіданні взяв участь проректор з міжнародних зв’язків, професор МАУП доктор політичних наук І. Піляєв, який протягом ряду років працював секретарем Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській  асамблеї Ради Європи, де професійно займався питаннями міжнародно-правового регулювання мовно-культурного розмаїття. Він представив доповідь, присвячену європейському досвіду регулювання білінгвізму в контексті українських реалій.

Учасники засідання погодились, що сьогодні вкрай актуальним є моніторинг реалізації прав на рідну мову. Українське законодавство в галузі мовної політики потребує системного вдосконалення на базі мовної концепції України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com