Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СКЛЯНІ ВБИВЦІ ПТАХІВ

Якось мені довелося почути від знайомого поважного віку таку фразу: «Раніше весною заходиш до лісу і чуєш пташиний гамір, а зараз лише вітер гуляє». Куди ділося наше птаство? Чому птахів стає дедалі менше? За даними орнітологічного товариства Одюбона, в результаті зіткнення з різноманітними  будинками в США гине понад 100 млн птахів на рік. Дехто з орнітологів вважає, що ця цифра може бути більшою в рази! Скляні будівлі або будівлі з чистим склом — вбивці птахів, адже птахи бачать лише те, що знаходиться за склом. Птахи летять до дерев, кущів, зелені, орієнтуючись на небо, сонце, горизонт і на швидкості врізаються в невидиму перепону. Зеркальне тонування не допомагає уникнути зіткнення. Лише один хмарочос в Чикаго за сезон вбиває 1480 птахів (як правило, рідкісних видів). Що ж робити, аби врятувати наших братів менших? По-перше, не будувати висотні будинки, які б своєю прозорістю провокували птахів на проліт. Необхідно працювати не з будівельниками, а з архітекторами. По-друге, треба наліпити на скло позначки для птахів, які б допомогли їм зоорієнтуватися.  Наклейки повинні бути прилаштовані на відстані не менше 5-10 см одна від одної.

До речі небезпеку становить нічна підсвітка будівель. Вона дезорієнтує птахів, які мігрують уночі і орієнтуються на зорі. Для того, щоб врятувати птахів, достатньо повимикати її у часи масової міграції перелітних видів. 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com