Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відмова від куріння потрібна еросу і нащадкам

Завзятий курець швидше за все, не читатиме цю статтю. І марно: 99% курців (особливо чоловіків), давно вже звиклися з фразами типу «Мінохоронздоров’я попереджає», навіть приблизно не уявляють міру реальної шкоди, яку кожна викурена цигарка завдає їх здоров’ю. І вже тим більше не здогадуються про те, яку користь може принести відмова від куріння.

Відмова від куріння потрібна нащадкам

Сьогодні у всьому світі здорових дітей народжується дедалі менше. Зрозуміло, ніхто не стане доводити, що це викликано виключно наслідками куріння батька (чи батьків). Та все ж простежується чітка тенденція: збільшувалася популярність сигарет — народжувалося більше новонароджених з патологіями дихальної системи та іншими хворобами.

І справа тут не лише в тому, що тютюновий дим, потрапляючи в організм вагітної жінки при активному або пасивному курінні, здатний безпосередньо викликати патологію плоду. І навіть не в тому, що він може викликати передчасні пологи. Найбільша небезпека цієї шкідливої звички на людський організм полягає в тому, що, що тривале куріння викликає генетичні мутації, які передаються наступному поколінню. І багато з цих змін, на жаль, мають характер безповоротних. Зокрема, дослідження показали, що у курців із стажем до нормального режиму функціонування не здатна повернутися група з 124 генів, серед яких є такі, що мають відношення до ДНК.

Крім того, тютюн чинить істотний вплив на одну з найніжніших клітин в чоловічому організмі — сперматозоїди. Якась частина їх відразу помирає від кожної викуреної сигарети — кров швидко розносить тютюнову отруту по усьому організму. Ну а активність значної частини сперматозоїдів, що «вижили», істотно зменшується. Таким чином, вірогідність стати батьком для чоловіків, що палять, сильно зменшується, а іноді і анулюється зовсім. Недаремно в усіх так званих розвинених країнах, де відмінно розвинена індустрія куріння, безпліддя «набирає оберти». У Росії і Україні, наприклад, подібна проблема виникає в кожній п’ятій сім’ї.

І, загалом, безпліддя переконаного курця іноді буває навіть до кращого, оскільки у будь-якому випадку сперматозоїди що страждає від хронічного отруєння нікотином чоловіка містять гени, що мутували. Тому його дитина, навіть уникнувши долі народитися із заячою губою, природженою астмою, схильністю до алергії або ушкодженою нервовою системою, напевно матиме ослаблене здоров’я, що зараз спостерігається скрізь і повсюдно.

 

Відмова від куріння потрібна Еросу

Природа, звичайно, не може залишитися байдужою до такої наруги над генами. Вона завжди прагне мінімізувати зміни, здатні погубити який-небудь з видів живих істот. Homo sapins в цьому сенсі — не виключення. Тому в орга­нізмі курця рано чи пізно обов’язково спрацьовує природний захисний механізм: чоловік, що палить, у будь-який момент може стати імпотентом після чергової сигарети.

Після 40 років життя зниження потенції для курця — нормальне явище. Правда, воно легко може наступити і в 30 років. А ось для чоловіка, що не палить, ці вікові межі істотно зрушуються у бік тривалого збереження статевої сили. Імпотенція наздоганяє курців в два рази частіше, ніж їх некурящих ровесників.

Молодому чоловікові в період статевої гіперактивності важко повірити, що ерекція насправді є дуже складним процесом, а тютюновий дим здатний негативно вплинути на будь-яку його складову. Але ні для кого не секрет, що успіх повноцінного статевого акту залежить від припливу крові до пористого тіла головного дітородного органу чоловіка. Цей самий приплив безпосередньо залежить від стану і роботи судинної системи, а вона активно і часто підпадає під негативний вплив тютюнової отрути у курця.

Кожна викурена сигарета підвищує артеріальний тиск, при цьому збільшується кількість ударів серця, а в периферичних артеріях — і що зокрема забезпечують кров’ю статевий член — відбувається звуження просвіту судин. Крім того, куріння сприяє відкладенню на стінках судин бляшок холестеринів, внаслідок чого кровопостачання теж погір­шується. І в один далеко не прекрасний день кровотік може виявитися пониженим до катастрофічного для чоловічої потенції рівня.

Але і це ще не усе! Токсичні речовини, які в надлишку наявні в крові чоловіка, що палить, також сприяють ушкодженню клапанного механізму в статевому членові, блокуючого кров під час ерекції. Ті ж речовини так «піклуються» про тромбоцити (частинках крові, необхідних для процесу згортання крові), що сприяють утворенню тромбів. Усе це і разом, і окремо може стати причиною не лише статевого безсилля, але і інших серйозних порушень здоров’я курця.

 Жевріння сигарети — це фізико-хімічна реакція, в результаті якої виникає близько 4000 хімічних сполук, 30 з яких надзвичайно отруйні. Давайте ще раз згадаємо, які «бонуси» від сигарети отримує людина.

Вдихуваний курцем дим, окрім обпаленої слизової оболонки, «дарує» організму чадний газ, частки сажі, бензипрен та інші речовини, сприяючі розвитку раку, хронічних захворювань дихальних шляхів (наприклад, хронічного бронхіту і емфіземи легенів), а також серйозних хвороб серцево-судинної системи. Гіпертонія, ішемічна хвороба серця, інсульти і інфаркти нерідко «ростуть» саме звідси. У курця відбувається небажана гормональна перебудова організму, генетичні мутації. До того ж запах тютюнового перегару не найоптимальнішим чином позначається на стосунках з протилежною статтю, особливо якщо його представник сам не палить.

А ще залежність від сигарет погано впливає на виховання дітей. 

Словом, перераховувати усі негативні наслідки вживання тютюну можна довго. Але чи треба? І так усі курці давно знають, що куріння дуже шкідливе. Але, проте, від звички цієї відмовляються одиниці. І цьому багато в чому сприяють поширені страхи про тяжкість і шкоду процесу відмови від сигарет.

Поширена думка, що відмова від куріння сприяє появі сильних нападів кашлю, наростанню зайвої ваги і депресії, тоді як сигарети, навпаки, допомагають уникнути подібних напастей. Також серед курців існують уявлення про те, що відмова від куріння надзвичайно складна і частенько шкідлива.

Як і будь-який інший міф, сказане вище має під собою реальну основу. Давайте її проаналізуємо.

 

Міф 1 — куріння і кашель

Приміром, викурена сигарета дійсно здатна «вимкнути» напад кашлю. Причому, як говорять курці — краще і швидше, ніж лікарські засоби, розріджуючі мокроту. Але...

Якщо ви пам’ятаєте, кашель — це безумовний і спочатку корисний рефлекс, «придуманий» для ліквідації будь-яких перешкод, що утрудняють дихання. Засоби, що розріджують мокроту (муколітики), змінюючи властивості слизового секрету дихальних шляхів, полегшують виведення усілякого сміття, сприяючи «роботі» кашлю. Сигарета ж просто пригнічує кашельний і дихальний центри людини, змінюючи глибину дихання. У результаті курцеві здається, що настало полегшення його бронхіту, хоча насправді він просто зачаївся. Проблема кашлю не минула, а просто на якийсь час стагнувалася.

При цьому курець не знає, що кожна сигарета порушує природні для дихальної системи хімічні процеси в легенях, через що «сміття», замість того, щоб покинути їх разом із слизовим секретом, залишається в організмі. Саме тому легені курців, які періодично доводиться бачити хірургам, мають такий страхітливий вигляд. Крім того, нікотин сприяє відмиранню дрібних «вій» дихального епітелію, що устилають дихальні шляхи. Їх призначення — виводити частки пилу, що потрапив в легені. З відмиранням «вій» і цей процес самоочищення припиняється.

Міф 2 — куріння і фігура

Міф з приводу набирання зайвої ваги на практиці стає реальністю не більш, ніж у 20 відсотків тих, що кидають палити. І, в основному, пояснюється тим, що куріння чисто психологічно замінюється посиленим харчуванням! Хтось, приміром, щоб позбавитися від бажання узяти сигарету, кілограмами кидає в себе льодяники, а хтось безперервно жує сухофрукти, а хтось методично спустошує холодильник.

Оскільки при відмові від сигарет швидко приходить в норму секреція шлункового соку, то вага набирається легше. Ця проблема легко вирішується за допомогою більшого споживання рідини і їжі (замість 3 разів краще ту ж кількість їжі прийняти в 6 прийомів). Голодувати в цей період не рекомендується. До речі, недавні дослідження довели, що курцям дуже важко наростити м’язову масу (навіть якщо вони досить багато рухаються), оскільки їх організм більш охоче формує жирові відкладення. А ось у некурящого чоловіка (зрозуміло, якщо він теж не сидить сиднем) з’їдені калорії швидше підуть на формування м’язової маси.

Міф 3 — куріння і настрій

Міф з приводу пригноблюваного стану того, хто кидає палити, також має під собою реальну основу, оскільки сигарети стимулюють вироблення в організмі курця дофаміна — «гормону радості». Крім того, підвищення концентрації нікотину в крові також служить сигналом для «викидання» туди ж адреналіну і кортизолу, що сприяє активізації мислення, підняттю настрою.

На жаль, «тютюновий» підйом настрою неминуче змінюється його спадом, який, — що цілком природно — знову викликає бажання закурити. На жаль, із збіль­шенням кількості викурених сигарет в добу організм все більше наповнюється токсинами, його працездатність в усіх сферах падає і сплески активності після чергового перекуру стають все коротше. У результаті людина починає почувати себе більш-менш стерпно тільки з сигаретою у роті.

Міф 4 — шкода відмови від куріння

Безумовно, справжнє і тривале поліпшення самопочуття (причому як фізичного, так і емоційного) може принести тільки відмову від куріння. Проте перший місяць в новому статусі некурящого треба бути готовим пережити. Цей період дійсно може бути нелегким, оскільки у колишнього курця, як у будь-якого іншого наркомана, відбувається справжнісінька «ломка», кажучи медичною мовою — синдром абстинента. Який вже тут фізичний і душевний комфорт!

І, проте, єдина реальна шкода, яка приносить відмову від куріння, — це скорочення прибутків тютюнової індустрії. Але навряд чи навіть найзавзятіший курець настільки близько приймає до серця проблеми цієї галузі, щоб жертвувати собою заради неї. Пожертвуйте краще місяцем звикання до «нового» життя, щоб продовжити її не менше чим на 10-15 років. Тим більше що усі неприємні явища ці прояви можна мінімізувати.

 Медики і фармацевти в міру сил і можливостей прагнуть полегшити людям, що вирішили кинути палити, період переходу до життя без сигарет.

Одним з перевірених засобів, що допомагають помітно полегшити синдром абстинента, є створений болгарською компанією Софарма препарат Табекс, що містить рослинний алколоид цитизин. Серйозною перевагою цього препарату перед багатьма іншими видами замісної терапії є відсутність в нім нікотину.

Табекс полегшує відмову від куріння за рахунок того, що впливає на ті ж ділянки мозку, що і нікотин (не даремно ж і те, і інша речовина є алкалоїдами), але при цьому він не чинить руйнівного впливу на серцево-судинну і дихальну систему людини. Є у Табекса і ще одна надзвичайно корисна особливість: навіть якщо куріння ще триває, цитизин не дає нікотину зв’язуватися з рецепторами мозку і сприяє появі у курця неприємного відчуття від викурених сигарет. Тому прийом Табекса® краще починати, ще не кинувши палити.

Табекс істотно полегшує відмову від куріння, сприяє зменшенню депресивних проявів в організмі. Курс прийому препарату розрахований на 25 днів — за цей час організм курця очищається настільки, що він вже може обійтися і без ліків. Іншими словами, «ломка», супроводжуюча синдром абстинента, до цього моменту проходить. До того ж на тлі прийому Табекса не відбувається збільшення маси тіла.

Звичайно, жодні ліки не здатні творити дива: людині, яка наполегливо чіпля­ється за право і можливість палити, навіть Табекс не допоможе. Тому пам’ятаєте: головна складова вдалої відмови від куріння — це тверде бажання самого курця звільнитися себе від багаторічної залежності і знайти здоров’я і свободу.

Health.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com