Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як це було насправді

Опісля півроку після секретної операції США в Пакистані, в ході якої був убитий ватажок «Аль-каїди»Усама бін Ладен, вперше стала відома версія безпосередніх учасників — бійців елітного спецпідрозділу «морські котики». Вона суперечить офіційній версії полі­тиків, яка викликала у спецназівців обурення.

Передусім, вони невдоволені тим, що їх виставили холоднокровними вбивцями. Шок, по їх визнанню, також викликало те, що президент Барак Обама того вечора ж оголосив світу про смерть бен Ладена, «тим самим зробивши марною велику частину захопленої інформації».

Більше того, роль президента в цій ситуації виявилася дуже роздута. Буквально за 20 хвилин до початку штурму Обама був зайнятий тим, що грав в гольф, і лише потім повернувся в Білий дім, звідки потім на весь світ розмножили фотографії президента і ключових представників адміністрації, з напруженими обличчями, що стежили за розвитком подій.

За новою версією, Обама до останнього дистанціювався від того, що відбувається в Пакистані, щоб у разі, якщо щось піде не так, самоусунутися.

Як повідомляє The Sunday Times, «морські котики»повідали правду Пферреру, екс-командирові того самого колишнього 6-го загону (нині DEVGRU) і який був відповідальний за операцію. Пферрер включив розповіді бійців в книгу «Спецназ: операція проти «Джеронімо»,  яка скоро вийде в США.

Нагадаємо, під кодовим словом «Джеронімо»мався на увазі сам лідер міжнародного тероризму. «Geronimo Echo KIA»- таке повідомлення командир підрозділу передав супутниковим телефоном в штаб, особисто упевнившись в тому, що терорист №1 мертвий. Було це через 20 хвилин після початку операції. Так в Білому домі дізналися про загибель бін Ладена, сказав Пферрер.

Таким чином, «котики»заперечують, ніби хтось з них доповів по рації: «За Бога і країну, Джеронімо» — ця фраза, що стала знаменитою, виявилася вигадкою.

Зазначимо, раніше в американській пресі було названо ще одне кодове ім’я бін Ладена — «Коленвал”: нібито так він іменувався в документах Об’єднаного штабу спецоперацій США. Самі спецназівці, проте, між собою прозвали Усаму і його заступника Аймана аз-Завахірі «Берта і Ерні»- як персонажів дитячого телешоу «Вулиця Сезам».

«Морські котики»запевняють, що бін Ладен був убитий в перші ж 90 секунд після висадки десанта в його садибі, а не після тривалої перестрілки, як свідчить офіційна версія. «Операція була проведена так акуратно, що було випущено лише 12 куль»,  — говориться в статті.

Вони також заперечують, що були націлені на вбивство Усами за всяку ціну: якби він здався, його узяли б в полон.

Спецназівці летіли до укріпленого будинку лідера терористів в пакистанському Абботабаді на двох вертольотах Stealth Hawk, їх супроводжували ще два вертольоти Chinook. Спецлітак Prowler з авіаносця Carl Vinson глушив пакистанські радари і проектував помилкові мішені.

Як повідомляє британська газета, Stealth Hawk носив кодову назву «Бритва-1». Втім, далі за текстом той же вертоліт називають «Бритва-2». Він завис над основним будинком. 12 спецназівців проникли відразу на третій поверх через внутрішній дворик. Спочатку вони наштовхнулися на третю дружину бін Ладена — Хаіру. Вона вибігла в коридор. Один із спецназівців повалив її на підлогу. Спальня бін Ладена була далі по короткому коридору. Двері трохи відкрилися; він виглянув, а потім закрив двері. З другого поверху прибіг Халід, син бін Ладена. Його застрелили.

Два спецназівці зламали двері кімнати бін Ладена. Як вони згадують, в кімнаті «пахло як старим одягом, точно в спальні для гостей в бабусиному будинку». Усередині знаходилися лідер «Аль-каїди»і його наймолодша дружина, Амаль. Бін ладен штовхнув її, затуляючись від нападаючих, вона закричала: «Ні, це не він”! Бін Ладен потягнувся за автоматом АК-47. Спецназівці відкрили вогонь. Одна куля влучила в матрац, інша подряпала ногу Амаль.

Коли бін Ладен схопив зброю, обидва спецназівці вистрілили знову: одна куля потрапила йому в груди, інша в череп, убивши його на місці і розтрощивши потилицю.

З гостьового будиночка, де жили особистий кур’єр бін Ладена Абу Ахмад аль-Кувайті і його брат, вискочили двоє, один відкрив безладну стрільбу. Снайпер з вертольота «Бритва-2»вистрілив двічі. Аль-Кувайті і його дружина були убиті.

«За дві хвилини спецназівці з «Бритви-2»оглянули гостьовий будиночок і вивели назовні жінок і дітей»,  — говориться в статті.

Потім вони увійшли до основного будинку через перший поверх, де застрелили одного з охоронців бін Ладена.

Через п’ять хвилин з початку операції біля садиби приземлився Chinook з командуванням і додатковими спецназівцями. Вони підір­вали стіну садиби і увірвалися всередину. Діставшись до третього поверху, командир побачив тіло бін Ладена. Були зроблені фотографії і передано повідомлення про його загибель в штаб. Уся операція в цілому зайняла 38 хвилин.

«Морські котики» також спростували, що один з їх вертольотів розбився при посадці на території садиби. Йдеться якраз про тому самому Hawk («Бритва-1»або «Бритва-2»). Насправді він вийшов з ладу вже після закінчення операції, коли на нім намагалися знову злетіти. Сталося це через поломку блоку, що управляє електронікою. Люди не постраждали. Вертоліт підірвали.

На наступний ранок Білий дім повідомив, що вертоліт розбився при посадці і спецназівці були вимушені відмовитися від плану проникнення через дах.

«Коли хтось сказав, що розбився «вертоліт введення»,  вони розсудили, що це означає «у момент прибуття»,  — роз’яснив непорозуміння Пферрер.

За матеріалами
РБК-Україна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com