Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВОНИ НЕ ПЛАТЯТЬ

Тридцять найбільших і прибуткових корпорацій США з 2008 по 2010 роки не платили податок на прибуток, йдеться в дослідженні організацій Громадяни за справедливу сплату податків та Інституту оподаткування та економічної політики, повідомляє Кореспондент. Найнижча ефективність податкової ставки серед компаній зі списку Fortune 500 за цей час була у енергетичної корпорації Pepco Holdings (-57,6%). Розмір податку на прибуток у США один з найвищих в світі — 35%, але за період з 2008 по 2010 роки дуже мало компаній з учасників дослідження його платили. За даними вчених, ефективність сплати податків за цей період склала 18,5%. Серед компаній, які ухилилися від сплати податків, дослідники називають також General Electric Co, Paccar Inc, PG&E Corp, Computer Sciences Corp і NiSource Inc. Всі 280 корпорацій, які були вивчені, за вказаний період отримали чималий прибуток. Вчені впевнені, що якщо запитати керівництво корпорацій про невиплачені податки, то вони дадуть відповідь, що використані ними лазівки в законодавстві абсолютно легальні. «Але це не означає, що компанії, які сплачують мало податків, не повинні нести за це ніякої відповідальності. Закони створювалися не у вакуумі, вони були прийняті під постійним тиском лобістів різних корпорацій, з використанням погроз та масштабної громадської кампанії», — йдеться в дослідженні.

Як вдалий приклад боротьби з несплатою податків автори дослідження наводять американського президента Рональда Рейгана, який в 1986 році провів податкову реформу. Вона принесла США найзначніші податкові надходження від великих компаній за всю історію держави, значною мірою завдяки скороченню податкових пільг. У той же час податки на доходи фізичних осіб були знижені.

Після того, як корпораціям вдалося знайти спосіб обійти реформу, збирання податків до 2002-2003 року знову знизилося до 17%.

Експрес online

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com