Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Листя прибирати не можна

Чи треба щоосені ретельно вигрібати листя з-під дерев і вивозити його? Швидше за все, на це питання більшість з нас не зможуть дати однозначної відповіді.

На перший погляд здається, що знають чи це варто робити лише працівники підприємств з утримання зелених насаджень (“зеленбудів”). Це ж вони навесні і восени саджають і обрізують дерева, вони згрібають, а подекуди і потай спалюють листя в парках.

Жіночки, які прибирають листя в парку Шевченка в Києві, стверджують, що листя вивозять на компостну купу, аби за 3-5 років з нього вийшло добриво. Щоправда, де знаходиться ця «купа родючості» невідомо.

Пригадую, що навесні в парку підсипали чорнозем, а не компост з диво-купи. Разом з тим, жіночкам суворо наказано не згрібати разом з листям сміття, його дійсно прибирають окремо. Проте така картина спостерігається лише в найбільш доглянутих парках Києва — парку Шевченка, Маріїнському та на Володимирській гірці.

Однак, далі за парком, Терещенківській газон до голого ґрунту вичищений граблями. Листя, разом з землею, травою і сміттям спаковане у великі пакети для сміття.

Після багаторічного прибирання листя ґрунт збіднився і оголилися верхні корені дерев, що аж ніяк не сприяє їх виживанню в складних умовах великого міста. Якщо пройти далі в бік Майдану Незалежності, можна побачити аналогічну картину.

Пригадується блог московського громадського руху «Убили Почву» і їх листівки, написані від імені хробачків: «Залишіть нам наше листя!». Активісти даного руху нападали на зеленбудівців, забирали у них зібране листя і розсипали його знову у парках.

Жителі Москви Дмитро і Марина Рибчинські домоглися, щоб у їхньому дворі листя не чіпали. Завдяки цьому за три роки територія біля будинку перетворилася на подобу парку, почали рости конвалії і папороть.

“Все це схоже на партизанську війну. І не з нашого боку, а з боку двірників, яких змушують виконувати план по листю. Тому вони граблями їх з дерев і збивають!» — пояснює причину і наслідок Марина Рибчинська.

У Головному управлінні контролю за благоустроєм в Києві кажуть, що компостні купи є в кожному з районів міста, але де вони знаходяться знають лише в райдержадміністраціях.

На питання, чи з усіх парків листя йде на «диво-купи», чи все ж частина вивозиться на сміттєзвалища в головному управлінні теж не знають.

Жителька київського мікрорайону Борщагівки, Катерина Борисенко, розказує про особливості утилізації листя в Святошинському районі: «В нашому районі зовсім інша система — просто біля житлових будинків екскаватором виривають великі ями і закопують туди листя».

Але такий підхід до проблеми опалого листа теж не є прийнятним.

Ми всі звикли що листя треба прибирати. Тому ніхто з нас не дивується копіткій роботі зеленбудівців: замітають-замітають, а листя все падає та й падає. Все як завжди. Добре, що після появи Закону України «Про благоустрій населених пунктів» заборонили спалювати листя, перевівши цю шкідливу звичку в ранг адміністративного правопорушення.

Цього року екологічна міліція Дніпропетровська навіть звернулась до громадян з проханням повідомляти про випадки спалювання листя.

З прибиранням же листя не бореться ніхто. Проте чи триватиме це безкінечно?

У багатьох київських парках завдяки такому господарюванню ґрунт вже зовсім виснажений. Прибирання листя не дозволяє ґрунту поповнюватись біогенними елементами і умови для зростання рослин на ньому погіршуються. Наслідком цього, що найбільше кидається в очі, є стан газонів.

Загальновідомо, що газон — це певна ділянка, вкрита густою травою ... та чи є такі газони в київських парках? Крім названих вище благоустроєних парків, в більшості інших замість рясної трави бачимо голий ґрунт, сміття і борозни від граблів.

При відсутності зміни підходів до поводження з опалим листям, мине ще кілька років і дерева у київських парках всохнуть, а нові будуть дуже важко приживатися без родючого шару ґрунту. Пригадайте насадження молодих дерев вздовж автодоріг: щороку їх саджають наново, адже в «комірках» серед асфальтованого тротуару немає ні родючого ґрунту, ні опалого листя, ні води, до якої можуть дотягнутись глибоким корінням дорослі дерева.

Тому деревця вздовж доріг саджають наново щороку... Щороку виділяючи під це все нові і нові кошти на закупку саджанців, оплату роботи  працівників зеленбуду... і рапортуючи про чергове збільшення площі зелених насаджень...

Усе це гордо називається «благоустроєм» і зараховується до числа ключових заслуг столичної влади і, звісно «зеленбуду».

Як побороти таку давню, понад столітню, звичку, як прибирання опалого з дерев листя — головного джерела постачання у ґрунт поживних елементів? До речі, звичне для всіх російське слово «сволочь» не має прямого українського аналогу, адже насправді означає не образливу лайку, а купу листя, яку згребли (“сволокли» — рос.) на купу восени.

Європейські міста давно не прибирають листя. Його змітають з доріжок але не чіпають на газонах та під деревами. Та і простіше ж зібрати сміття, аніж згребти його разом з усім опалим листям.

На пострадянському просторі вирішення цього питання знайшли активісти громадської організації «Еком» з Санкт-Петербургу. У своєму місті екологи добились того, що частину парків перестали прибирати від опалого листя. У перші ж роки стало зрозуміло, що опале листя досить швидко перегниває, а дерева в таких природних умовах почуваються значно краще. Згодом, більшість пітерських парків перестали прибирати, а в тих, де цього не можливо було уникнути, провели зонування і прибирають частково.

Але якщо розібратись, то прибирати листя в парках — теж порушення норм благоустрою.

На моє питання, юрист МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Шпег відповідає:

“Звісно, згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, заборонено згрібати листя з-під дерев і чагарників у лісопарках, парках, гідропарках, скверах, садах. Це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння.  Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною його можна неглибоко прикопати або змішати з ґрунтом, що приведе до його мінералізації».

Така норма передбачена Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, що затверджені ще у 2006 року!

Таким чином за нашим вікном — уже п’ята осінь поспіль, як комунальники не можуть запам’ятати, що вивозити листя з парків не можна. Аналогічно, п’ять років поспіль контролюючі органи не можуть зрозуміти, що за вивезення листя з парків треба карати.

То може час вийти до парків та й собі почати розкидати зібране до куп листя, повертаючи його змерзлим хробакам? І треба квапитись, поки ще не все листя вивезли!

Олексій Василюк,
Національний екологічний центр України. Україна комунальна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com