Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Політичні суди в Україні

Колишній доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ханне Северінсен вважає, що перехід влади від однієї до іншої політичної сили має відбуватися цивілізовано.

«Дуже важливо, аби був мирний, скажімо так, спосіб переходу влади від одного уряду до іншого, аби члени урядів не садили один одного до в`язниць», — підкреслила вона. Х.Северінсен вважає, що резонансні політичні справи в Україні продемонстрували всі недоліки судової системи. «Можливо, це так само погано, як було в радянські часи. Мабуть, судова система завжди була такою поганою, і я знаю, що є багато ув’язнених, які не одержують достатньо захисту, не одержують достатніх можливостей для зустрічей з рідними. А ці чотири справи найвищих функціонерів (Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Валерія Іващенка та Євгена Корнійчука) показали дуже добре те, що і так відомо, що захист не має змоги захищати підсудних, що умови для людей у в`язницях дуже погані, дехто з них дуже хворі, як Іващенко і Луценко, і не одержують медичної допомоги», — зазначила вона.

“У моїй країні, наприклад, їхні рішення вважалися б нормальними політичними рішеннями, які в Україні криміналізовані. Влада часто говорить, що вона бореться з корупцією, але в цих випадках немає корупції, тобто злочинів з метою збагачення для себе, а, як у випадку з Тимошенко, — для вирішення газової проблеми. Вона була в умовах холодної зими, коли ЄС говорив їй: «Роби, роби це», а колишній Президент Віктор Ющенко не робив нічого, крім того, що склав руки. І вона повинна була приймати якесь рішення, а наскільки воно погане — це завжди може обговорюватися. Я, наприклад, можу сказати, що угоди Віктора Януковича, підписані у Харкові, були не на користь інтересам України», — підкреслила Х.Северінсен.

Колишній доповідач ПАРЄ по Україні наголосила, що політик за свої рішення має нести політичну відповідальність. «У будь-якому разі, якщо ви хочете порушувати такі справи, як проти Тимошенко, то це має відбуватися за процедурою імпічменту. Але криміналізувати політичні рішення... Якби це робилося скрізь, то в`язниці всього світу були б заповнені міністрами», — резюмувала вона.

***

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг заявляє про занепокоєність станом здоров‘я українських політв‘язнів та їхнім несправедливим арештом: «Наявне політично вмотивованого переслідування опозиції, порушення прав та свобод людини». Хаммарберг наголосив, що під час свого візиту до України наприкінці вересня він отримав багато інформації, яка свідчить про це. Він також висловив своє занепокоєння щодо стану здоров‘я та несправедливого арешту українських політв‘язнів».

Комісар Ради Європи з прав людини заявив, що на своєму рівні докладатиме усіх необхідних зусиль для позитивного та якнайшвидшого виходу із ситуації, що склалася. «Права людини та їхнє дотримання – це зобов‘язання усіх держав, особливо України, яка знаходиться в процесі моніторингу Ради Європи».

***

Лідери ЄС підкреслюють, що відносини з країнами — східними сусідами, які беруть участь в Східному партнерстві, будуватимуться залежно від стану демократії.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це йдеться у висновках Європейської Ради, схвалених на засіданні. «Шлях і глибина політичної асоціації і економічної інтеграції цих країн з ЄС залежатиме від дотримання ними демократичних принципів і верховенства права, що є основою партнерства», — зазначається у висновках.

Лідери країн-членів ЄС також привітали ініціативу Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки запропонувати список цілей, інструментів і дій для подальшого розвитку Східного партнерства в рамках підготовки до наступного саміту Східного партнерства, запланованого на другу половину 2013 року.

«Східне партнерство» — програма ЄС для посилення співпраці з шістьма країнами-східними сусідами ЄС: Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

unian

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com