Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Будемо дружити регіонами

Президент України Віктор Янукович переконаний, що ефективне міжрегіональне співробітництво сьогодні є тим інструментом, який дозволяє Україні та Росії динамічно розвивати перспективні напрямки двостороннього партнерства.

Про це він заявив на другому українсько-російському міжрегіональному економічному форумі в Донецьку, передала прес-служба глави держави.

«Сьогодні міжрегіональне співробітництво - один з найбільш динамічних і перспективних напрямків російсько-українського партнерства», - зазначив В. Янукович.

За словами Президента, він та його російський колега Дмитро Медведєв позитивно оцінили істотне зростання товарообігу між Україною і Росією, який цього року вперше в історії відносин наших країн перевищив 50 мільярдів доларів. «Великий внесок у цю справу роблять наші регіони. Міжрегіональне співробітництво виходить на зовсім новий сучасний рівень», - сказав глава держави.

Президент звернув увагу на обопільну зацікавленість сторін у нарощуванні взаємодії між регіонами. «Характерна для міжрегіонального рівня атмосфера прийняття рішень, я б сказав, набагато легше, ніж на рівні держав ... Такий підхід до налагодження ефективних контактів повинен бути прикладом для центральних органів влади», - резюмував Віктор Янукович.

 

***

Українські регіони презентують себе Комітету ЄС у справах регіонів у Брюсселі. Першу презентацію провела Вінницька область, яка вже понад 10 років доволі послідовно провадить євроінтеграційну політику. Зокрема, за даними керівництва області, наразі підписано понад 200 угод про співробітництво між адміністративно-територіальними одиницями Вінниччини і десятьма польськими воєводствами. Крім презентації власних інвестиційних перспектив, Вінницька область виступила лобістом прийняття України в ЄС, в тому числі через інтеграцію на рівні регіонів. Демонструючи досвід роботи в області компаній з Іспанії, Німеччини, Румунії, Польщі, а також представляючи досвід роботи на ринку ЄС таких компаній, як Roshen та Nemiroff, Вінничина дає європейцям альтернативний погляд на українські можливості(4).

Раніше брюссельській аудиторії свій інвестиційний потенціал презентували Львівська область і Крим. Надалі плануються презентації Луганської і Донецької областей. Такі кроки українських регіонів не лише сприяють зміцненню економічного співробітництва України і ЄС, а й реально працюють на перспективу європейської інтеграції України. Вже до кінця поточного року з Україною, першою серед країн-учасниць програми Східного партнерства з ЄС, може бути підписано Угоду про асоціацію. Це стане реальним кроком на шляху до повноцінного членства. Презентація українських регіонів у Європі є вагомим фактором на користь спільного майбутнього України і ЄС.

В обов’язки центрального уряду не входить стимулювання надходження інвестицій на місцевому рівні. Втім, влада може створити сприятливі для інвесторів умови шляхом запровадження податкових пільг, а також стимулюванням розвитку інфраструктури — побудови доріг, залізничних шляхів, аеропортів, морських та річкових портів, а також покращенням загальних умов для розвитку бізнесу та торгівлі.  Регіональні та місцеві органи самоврядування, натомість, можуть продемонструвати потенційним інвесторам відповідні перспективи та переваги. У цьому контексті ініціативи, проявлені керівництвом Вінницької, Львівської, Луганської та Донецької областей, варті усілякого заохочення.

Інвестиційна привабливість багатьох країн серйозно поліпшується, зокрема, й завдяки здатності адміністрацій окремих регіонів приваблювати іноземні інвестиції. Наприклад, у багатьох європейських країнах держава не надає регіонам бюджетних асигнувань до тих пір, поки влада на місцях не продемонструє певний рівень вже залучених у приватний сектор інвестицій. Такий комбінований підхід не дозволяє марно витрачати на лінькувату місцеву владу державні кошти, а також забезпечує максимально ефективне використання державних коштів завдяки правильно налагодженій співпраці з приватним сектором. Таким чином, регіональні адміністрації та органи місцевого самоврядування змушені конкурувати не лише з іншими країнами, а й між собою. Така внутрішня конкуренція виявляється надзвичайно ефективною і приносить дивовижні результати. Ми будемо надіятись, що ця конкуренція стане добрим фундаментом у  розумінні того, що демократія в своїй країні є відмінним інструментом досягнення перемоги у цих змаганнях.

Фонд «Спочатку люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com