Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УСКЛАДНЕННЯ ВІДНОСИН З ЄВРОСОЮЗОМ

Протести Європейського Союзу відносно ув’язнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко не приведуть до її звільнення. Про це, як повідомили в прес-службі Глави держави, в інтерв’ю агентству Bloomberg заявив Президент Віктор Янукович.

 «Суть не в тому, подобається комусь вирок або ні — в Україні або в Європі. Суть в тому, що існує верховенство права, вирішує суд. Яку б ухвалу суд не виніс, його потрібно шанувати», — зазначив він.

Янукович закликав Європейський Союз розглядати Угоду про асоціацію окремо від справи Тимошенко. «Кримінальні справи проти Тимошенко мають бути відокремлені від європейської інтеграції України», — сказав президент.

Він підкреслив, що Україна все ще хоче встановити тісніші зв’язки з ЄС і прагне отримати членство. «Угода про Асоціацію, що відбиває перспективи приєднання України до ЄС, дуже важлива для нас», — сказав Янукович.

В той же час, за його словами, Україна готова відкласти підписання Угоди про асоціацію з ЄС, якщо вона не включатиме можливість майбутнього членства. «Якщо Європа не готова до цього з якихось причин, або Україна не готова, то рішення може бути прийняте пізніше», — сказав він.

В інтерв’ю The Times Пан Янукович закликав Європейський Союз не пов’язувати угоду про асоціацію з Україною та долю пані Тимошенко, яку минулого тижня було засуджено до семи років в’язниці, повідомляє сайт Глави держави.

Президент розвіяв сподівання Кремля отримати зиск з конфлікту України із Заходом шляхом вчинення на неї тиску щодо приєднання до очолюваного Росією Митного союзу.  Янукович заявив, що Україна зробила європейський вибір і хоче приєднатися до ЄС.

 ***

Євросоюз відмінив запланований на четвер візит в Брюссель Президента Віктора Януковича.

Питання про можливу відміну візиту глави української держави в Брюссель виникло після винесення судом Києва вироку відносно екс-прем’єра України Юлії Тимошенко, який викликав різку критику з боку ЄС.

Раніше передбачалося, що в ході запланованого на 20 жовтня візиту Янукович зустрінеться з головами Європейської ради і Єврокомісії Херманом ван Ромпеем і Жозе Мануэлом Баррозу. Сторони повинні були обговорити фінальні деталі майбутнього договору про асоціацію України з ЄС, які українська влада розраховує підписати на саміті УКРАЇНА-ЄС в грудні в бельгійській столиці.

 ***

Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко називає високою вірогідність переорієнтації України на вступ в Митний союз у разі відмови Європейського Союзу прийняти Україну.

 «Очевидно, що судовий процес триватиме і буде апеляція. Я можу констатувати тільки одне — усе упирається в непроведення реформ. В даному випадку свого часу не привели у відповідність з європейським законодавством Карний кодекс України. Усе, що відбувається, викликає тільки одне бажання — ще швидше реформувати усі сфери життя. В першу чергу, судову систему, тому що саме її недосконалість викликає найбільше зауваження», — сказав С. Тигипка.

 За його словами, щоб наблизитися до Євросоюзу, треба передусім адаптувати вітчизняне законодавство до європейських норм і домовитися про створення зони вільної торгівлі (які ринки відкриваємо і закриваємо для себе і Європи). Віце-прем’єр зазначив, що «якщо від Європейського Союзу прозвучать абсолютно чіткі сигнали «ні», то вірогідність переорієнтації на Митний союз досить велика. Люди, які сьогодні хочуть бачити Україну в Митному союзі, можуть отримати дуже серйозний аргумент на користь тези про те, що треба рухатися в цей союз».

***

Заступник лідера фракції БЮТ Сергій Соболєв вважає, що «заявою для іноземних ЗМІ Янукович фактично остаточно перекреслив шлях України в Європу. Причому це не лише його шлях в Європу — це шлях мільйонів наших співгромадян, які чекали підписання угоди про безвізовий режим, це очікування мільйонів наших підприємців, які чекали зони вільної торгівлі, це очікування мільйонів громадян, які розуміли, що у такому разі не можна буде відмовитися від політичних і економічних свобод, які є гарантією вступу в європейську сім’ю народів», — сказав Соболєв.

Він відмітив, що, можливо, це не останній сюрприз влади. За його словами, найкращою ілюстрацією того варіанту, до якого прагнуть сьогодні Янукович і Азаров, є заяви президента Білорусі Александра Лукашенко про те, що падіння удвічі курсу білоруської валюти стало наслідком вступу в Митний союз.

Відповідаючи на питання журналістів, Соболєв відмітив, що незважаючи на продовження політичних репресій, необхідно продовжувати переговори з Євросоюзом і «чинити тиск на нинішній режим», інакше «ми станемо заповідником за зразком Білорусі».

Колишній посол в Білорусі Безсмертний сказав, що «В Україні сьогодні проявляються симптоми, які в Білорусі вже мають вигляд діагнозу. Виходячи з подій, останні декілька місяців, що відбуваються, можна припустити, що влада сама не розуміє, що її чекає катастрофа.  Можу назвати як мінімум сім небезпечних симптомів. Перший — використання суду для реалізації політичних інтересів. Другий — використання «жандармерії», тобто внутрішніх військ проти громадян. Третій — утиск бізнесу. Четвертий — тиск на ЗМІ, повернення в деяких з них «темників». П’ятий — задіювання прокуратури, МВС, СБУ в боротьбі з політичними опонентами. Шостий — параліч парламенту (Верховну Раду сьогодні не можна назвати парламентом). Сьомий — фактичне знищення місцевого самоврядування як такого, і відповідно, повне домінування державної влади. Ці симптоми дуже небезпечні для життя демократичної країни. Мені не хотілося б, щоб президента моєї країни порівнювали з останнім диктатором Європи. Ще є час виправити страшні помилки і не допустити ізоляції України від всього світу... Вже зараз президенти відмовляються зустрічатися з главою українського МЗС. Прогнозую, що багато чим нашим відмовлятимуть у видачі віз. Я бачив це в Білорусі, нас чекає те ж. Суд взагалі поставив своїм рішенням Януковича в скрутне положення. Праві ті, хто говорить, що це рішення закриває політичну перспективу влади».

За матеріалами інтернету

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com