Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що то за дзвін?

Високочастотний фантомний шум у вухах є продуктом самого мозку, який таким чином намагається компенсувати ослаблення сигналу, що передається до нього від вуха. Хронічний дзвін у вухах може бути найпершою ознакою наближення глухоти, навіть коли явних порушень слуху ще немає, вважають дослідники з Університетського королівського коледжу в Лондоні.

Високий свист, писк, дзижчання, дзвін та інший шум, який чути за відсутності будь-яких зовнішніх джерел, при хронічному характері перетворюється на серйозну проблему. Спочатку намагалися лікувати цей розлад, впливаючи на слуховий нерв, але це призводило до втрати слуху, а дзвін у вухах залишався. Це було першим свідченням того, що справа тут не стільки в вусі і провідних шляхах від вуха до слухового аналізатору, скільки у мозку. Але як і чому мозку знадобилося створювати фантомний шум? Шум у вухах часто супроводжував дефект слуху, але не завжди. Ось такі винятки і збивали дослідників з пантелику. Тому вчені припустили, що дефекти слуху все ж є, але їх неможливо визначити звичайними методами. В експерименті брало участь 15 осіб з хронічним шумом у вухах і 18 — без. Ніхто з них не скаржився на втрату слуху. Всім піддослідним давали послухати запис гучних високочастотних звукових сигналів, одночасно з цим фіксуючи їх мозкову активність.  Нейрони слухового аналізатора порушуються у людей з шумом у вухах без жодного зовнішнього подразника, щоб компенсувати дефект слуху.

news.open.by

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com