Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МІГРАНТИ АТАКУВАТИМУТЬ РОСІЮ

Російські експерти з робочих груп «Стратегія-2020» у своїх аналітичних записках визнають, що в Росії вже присутні 7-8 млн. гастарбайтерів (тому реальна чисельність населення росіян в країні не 141 млн. чоловік, а 133-134 млн.). Але цього мало: ліберальні мислителі упевнені, що РФ до 2015 року повинна прийняти ще 7 млн. мігрантів тільки з Середньої Азії.

«Мозковий центр» президента Медведєва під назвою «Стратегія-2020», що складається приблизно з 1 тис. експертів, продовжує аналізувати життя в Росії і висуває пропозиції з його переоблаштування. Дві програми з 21-ої експертної групи — «Нова модель економічного зростання. Забезпечення макроекономічної і соціальної стабільності» і «Ринок праці, професійна освіта, міграційна політика», зокрема, пропонують усілякі рекомендації по тій самій «міграційній політиці» в умовах «стабільності».

У роботі М. Б. Денисенко з Інституту демографії ГУ-ВШЕ «Міжнародна міграція в Росії. Усвідомлена необхідність» підтверджується висновок про реальну чисельність громадян Росії. Денисенко показує, що з 141-142 млн. чоловік 7-8 млн. складають гастарбайтери (люди без російського громадянства). Таким чином, реальна чисельність громадян Росії за даними Денисенко — 133-134 млн. При цьому експерт підкреслює, що доля гастарбайтерів серед усіх зайнятих в Росії вже знаходиться на рівні Німеччини і Австрії — 10%.

Нагадаємо про наші підрахунки: «Реально чисельність громадян Росії вже зараз складає 129-132 млн. чоловік. Цифра ж в 141,1 млн. — це усе населення країни, з урахуванням мігрантів.

Як роз’яснюється на сайті Всеросійського перепису, «на відміну від колишніх переписів, коли обліку підлягало і готівкове і постійне населення, в переписі населення 2002 року враховувалося тільки постійне населення, як це прийнято в більшості країн світу. Обліку підлягали громадяни Російської Федерації, іноземні громадяни і особи без громадянства, що постійно проживають на території Російської Федерації, а також переписи населення, що знаходилися на дату, на території Російської Федерації, але що постійно проживають на території інших держав».

Ця ж схема обліку «населення Росії» була прийнята і в Перепису- 2010. Тобто, в цю цифру 141,1 млн. осіб увійшли як громадяни Росії, так і мігранти (в більшості своїй як горезвісні гастарбайтери, так і особи без громадянства)».

Наші підрахунки грунтувалися на вищій цифрі мігрантів в Росії — в 9,2-12,3 млн. осіб.

Ті ж Денисенко і Мкртчян  в роботі «Міграційний потенціал Середньої Азії» пишуть, що «Середня Азія — одне з основних джерел тимчасової трудової армії в Росії. Так, в 2009 р. майже половина іноземних працівників, зайнятих в Росії, були громадянами трьох середньоазійських держав. За даними ФМС Росії, з 6,3 млн. іноземців, прибулих в Росію на термін від 3 місяців і більше, громадян Узбекистану, Таджикистану і Киргизстану налічувалося 2 млн. чоловік».

Далі експерти роблять невтішний висновок: «За існуючими оцінками, населення Росії в працездатному віці при «нульовій» мігра­ції скоротиться на 13,5 млн. осіб за 2011-2025 рр. Очевидно, що потенційна міграція з країн Середньої Азії не покриє цей спад навіть наполовину. Якщо мова заходить про зовнішню міграцію як засіб компенсації браку трудових ресурсів, то неминуче на додаток до країн СНД повинні відкриватися нові джерела трудової міграції».

Скільки ж потрібно прийняти мігрантів, щоб зупинити падіння чисельності людей, що проживають в Росії? У вищезгаданій першій роботі Денисенка дається відповідь на це запитання: «Щоб уникнути депопуляції в період з 2010 до 2025 року в умовах низької народжуваності, необхідно прийняти 11,1 млн. мігрантів, а для того, щоб попередити зниження чисельності осіб у віці від 15 до 65 років — 16 млн. чоловік».

Тобто 11 млн. по мінімуму, 16 млн. по максимуму. З них 7,1 млн. повинні скласти гастарбайтери з Середньої Азії. Денисенко навіть приводить розрахунок, з якої країни і скільки їх прибуде: «Киргизія — 0,8 млн., Таджикистан — 1,6 млн., Узбекистан — 4 млн., Туркменістан — 0,7 млн». Але тут йдеться «тільки» про 7,1 млн., а потрібно завезти в Росію 11-16 млн. чоловік. Звідки узяти інших працівників? Денисенко відповідає і на це питання: «Неминуче розширення списку країн, звідки прямують великі потоки мігрантів в Росію». Це може бути Пакистан, Бангладеш, Північна Корея.

А що з себе представляють вже прибулі мігранти, де працюють, скільки їх? Спочатку суха статистика, яку приводять експерти з «Стратегії-2020», грунтуючись на цифрах ФМС Росії за перші 3 місяці 2011 року. За цей період в Росію в’їхали 3,07 млн. іноземних громадян, що на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року (2,78 млн. чоловік). Виїхало з території Російської Федерації близько 2,37 млн. іноземних громадян. Тобто приріст за квартал склав 700 тис. людей. За цей же період дозволів на роботу було видано 242 тис. іноземцям, серед них були громадяни наступних країн: Узбекистан (35,9%), Таджикистан (14,9%), Україна (11,6%), Китай (10,2%), Киргизія (7,9%).

Згідно з отриманими повідомленнями від працедавців, значна частина іноземних працівників з новоприбулих попрямували в будівельну галузь (29% від загального числа задіяних сфер діяльності — 43.811 осіб), в сферу послуг (16%, 25.278 осіб), в оптову і роздрібну торгівлю (13%, 19.662 осіб). Серед найбільш поширених професій гастарбайтерів, які прибули в Росію за перші три місяці 2011 року є такі: підсобний робітник  (25,2%), овочівник (5,4%), водій автомобіля (5,2%), вантажник (3,7%), муляр (3,6%), штукатур (2,7%), бетонщик (2,6%), кухар (2,6%).

Цікаво, що з усіх осіб, що отримали дозвіл на роботу — нагадаємо, їх прибуло 242 тис. за 3 місяці 2011 року — кількість кваліфікованих фахівців була більш ніж скромною — усього лише 2126 осіб. Це менше 1% від усіх мігрантів! З них з країн з візовим режимом в’їзду прибули 1442 людини (в основному з Німеччини і інших європейських країн). Тобто з країн СНД кваліфікованих працівників — менше 700 осіб, або близько 0,3% гастарбайтерів.

З приведеної статистики дуже добре видно, що Росія наповнюється тільки некваліфікованими мігрантами. Якщо виходити з динаміки видачі дозволів на роботу за квартал, за рік їх прибуває тільки легально близько 1 млн. чоловік. При збереженні цієї тенденції в Росії і справді, як і думають експерти, за наступних 15 років прибуде ще мінімум 15 млн. гастарбайтерів. Тобто по мінімуму їх тут до 2025 року буде 22-23 млн. осіб — це кожен третій зайнятий в економіці Росії. Залишається незрозумілим — чи вистачить на таку армію працівників посад прибиральників, будівельників, овочівників і кухарів? Чи почнуть  гастарбайтери дертися вгору по соціальній піраміді — на посаді поліцейських, бюджетників і інших дрібних чиновників? А не рівна година, хтось з гастарбайтеров замахнеться на більше і замінить в якій-небудь черговий «Стратегии-2040» Денисенко, Мкртчяна і інших президентських радників?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com