Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дезінфікування води в колодязі

Навіть грамотно побудований колодязь, з часом, втрачає якість води. Вона і темніє, і зеленіє, і набуває нездоровий смак і запах. Все це є ознакою присутності в джерелі сторонніх предметів, що призводить до появи на стінках слизу, цвілі, бруду з включенням різного роду бактерій, мікроорганізмів. Незважаючи на герметичність кришки оголовка, в джерело потрапляють: тварини, птахи, комахи, листя, гілки на яких може виявитися пташиний послід. В результаті рідина в колодязі починає мутнеть, з'являється жовтий, зелений або іржавий відтінок. У підсумку з'являється неминуча потреба очищення та дезінфекції колодца в рузе своїми силами.

Традиційно, дезінфекція колодязя здійснюється розчином хлорного суміші з концентрацією до 20 мг/л. хлору. Якщо по кільцях визначено кількість води в 1000 літрів, то витрата складе 10 гр. хлорного розчину для приготування слабкої дезинфікуючої суміші. Для підготовки міцного розчину знадобиться 20 грам.

Дезінфекція води, як така, несе в собі процес застосування розчинів на основі хлору. Це найефективніший метод, який дозволяє позбавитися не тільки від зважених часток, але і хвороботворних бактерій. Бажано і доцільно поєднати дезінфекцію з ремонтом і плановим очищенням колодязя.

Експериментальний досвід зводиться до, так званого, методу 3-х склянок, в які наливається колодязна вода і в них додається, відповідно 2, 4, 6 крапель 1% хлорного вапна. Розчини в стаканах розмішуються, щільно накриваються і відстоюються протягом півгодини. Стакан з меншим запахом вибирається як еталон концентрації розчину. Складаючи рецептуру розчину, слід пам'ятати, що в цій концентрації вапна міститься не більше 20% хлору. Виходячи з цього, її потрібно в 5 разів більше ніж, якщо використовувати чистий елемент.

Припустимо, що в склянці з 4-ма краплями запах хлору терпимий. Значить на 1 літр потрібно 4-ри краплі розчину хлорного суміші. Оскільки вона слабша в 5 разів, то на 1 літр потрібно 20 крапель. Отже, на 1000 л. піде: 20х1000 = 20000 крапель. Відомо, що 1 мл складає 25 крапель, а значить, буде потрібно 800 мл (20000: 25).

Хлорне вапно в потрібній кількості і концентрації насипають в холодну воду, ретельно перемішують і щільно накривають, щоб пари її НЕ випарувалися. Вапно деякий час гаситься і випадає в осад. Відстояний верхній шар хлорки зливається в інший посуд. Приготований розчин наливають в колодязь і перемішують будь-яким доступним способом. Кращим варіантом вважається забір води відром і зливом його назад, але як можна з великої висоти. При цьому падаюча зверху струмінь спучує колодязну воду, що забезпечує краще перемішування. Після багаторазового перемішування, оголовок щільно закривається, приблизно, на половину доби. У такій же послідовності, дезінфекція води в колодязі зі свіжою порцією розчину, повторюється на наступний день. Далі ведеться кілька природних заповнень та відкачок, до повного зникнення запаху хлору. Стінки змиваються чистою водою. Тільки через тиждень допускається використовувати воду в їжу, причому після кип'ятіння.

Ефективної дезінфекції можна досягти при точному дотриманні дозування хлору з об'ємом води, що очищається. Більш того, постійний приплив і відбір послаблює концентрацію реагенту. Звідси випливає, що хлорне вапно потрібно систематично додавати. Дозування вимагає точних рівноваг, інакше мета може виявитися не ефективною.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com