Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вирівнювання стін в приміщенні

Господарі як старих так і нових будинків часто стикаються з проблемою кривих стін. На криві стіни можна не звертати уваги і тоді це не буде проблемою. Але якщо хочеться, що б приміщення виглядало пристойно, доведеться взятися за вирівнювання, яке здійснюється оштукатурюванням. Але перед цим стіну необхідно прогрунтувати, що дозволяє поліпшити зчеплення штукатурки зі стіною. Якщо поверхня стіни пухка, наприклад, складається з пінобетонних блоків, тоді бажано нанести декілька шарів ґрунту. Взагалі при будь-якому матеріалі стіни, якщо грунтовка вбралася швидко, обов'язково потрібен другий шар. А якщо відмовитися від грунтовки, щоб заощадити час і гроші, то великий ризик того, що штукатурка відвалиться і доведеться все переробляти.

Пішли ті часи, коли стіни штукатурили «на око» і якість роботи залежало тільки від досвіду штукатурщика. Зараз використовуються напрямні маяки, завдяки яким навіть новачкові під силу створити ідеально рівну поверхню.

Для цього знадобляться напрямні маячки, які продаються в будь-якому будівельному магазині і бувають різних розмірів. Нам найкраще підійде маяк номер 6. Для кріплення маяків до стіни використовується будь-яка швидкосохнуча суміш. Ідеальний варіант - будівельний алебастр, який висихає за пару хвилин.

Починати роботу краще з невеликою стіни. Коли «руки будуть набиті» на невеликий стіні, тоді легше буде впоратися з великою площею.

У першу чергу встановлюються крайні маяки, тобто крайній правий і крайній лівий. Але встановлюємо їх не з самого краю стіни, а сантиметрів в 20-ти від краю.

Аналогічним чином встановлюємо маяк з іншого боку стіни.

Після цього залишається тільки встановити проміжні маяки. Встановлюємо їх на рівній відстані один від одного з розрахунку, що б відстань між ними була метр чи півтора.

Установка проміжних маяків дещо відрізняється. Їх треба встановлювати не щодо стіни, а щодо крайніх маяків. Для цього можна взяти довгу рівну рейку і прикласти її до крайніх маяках, або натягнути волосінь зверху і знизу від лівого маяка до правого і встановити проміжний маяк відповідно до положення рейки або волосіні. Тоді можна бути впевненим, що всі маяки знаходяться в одній площині. Цю роботу краще виконувати вдвох, треба і прикладати рейку і тримати маяк, що скрутно виконувати самотужки.

Це найвідповідальніший етап роботи, тому що від того, як виставити маяки на стіні, залежить результат всієї роботи.

Після цього під маяк по всій його довжині необхідно нанести штукатурку. Якщо цього не зробити, то коли ми почнемо притискати до маяка правило, маяк почне прогинатися і в стіні вийде западина. Тому не можна, що б маяк висів у повітрі, він повинен по всій довжині впиратися в штукатурку.

Коли розчин під маяками підсох, можна приступати до оштукатурювання. Для цієї мети краще всього вибрати гіпсову штукатурну суміш. Тому що така штукатурка здатна «дихати», і вона забезпечить приміщенню кращий мікроклімат.

Гарненько перемішуємо штукатурну суміш, що б вийшла однорідна маса без грудок. Після цього даємо суміші настоятися хвилин п'ять. Але перед цим читаємо інструкцію на упаковці з сумішшю і все робимо згідно з інструкцією, т.к. конкретні рекомендації можуть відрізнятися.

Якщо на стіні западини, товщина штукатурки в яких повинна перевищити 30 мм, тоді спочатку необхідно заліпити розчином ці западини, почекати день і тільки після цього виконувати штукатурные работы киев всієї стіни. Якщо цього не зробити і відразу ліпити великий шар, то штукатурка буде сповзати вниз, або буде просто відвалюватися.

Заповнюємо розчином весь простір між маяками. Беремо довге правило, притискаємо його до двох маяків і протягуємо знизу вгору, при цьому роблячи невеликі рухи вправо-вліво. Прибираємо розчин з правила, очищаємо його робочу частину і повторюємо процедуру. Правило бажано періодично мити, тому правило з засохлої сумішшю гірше ковзає і гарного результату з ним не добитися. Далі кельмою заліплюються всі ямки і знову проходимо правилом. У результаті повинна вийти ідеально рівна поверхня.

Потім переходимо до наступного проміжку між маяками і повторюємо процедуру.

Що б робота була максимально якісною і штукатурка не тріскалася, рекомендується використовувати малярську сітку. Для цього нам знадобиться малярська сітка з осередком 5 на 5 мм. Накладаємо її на свіжу штукатурку, беремо шпатель і розгладжуємо їм сітку, втискаючи її в поверхню штукатурки. У результаті повинна вийти рівна поверхня, і сітка не повинна виступати назовні.

Коли всю стіну буде обштукатурено, робимо перерву 10-12 днів, що б вона встигла висохнути, і приступаємо до шпаклівки.

Отже, у нас є рівна стіна, але з тріщинами, порами, маленькими виямкамі. Все це виправить шпаклювання. Для цієї мети використовуємо гіпсову шпаклівку, призначену для внутрішніх робіт. Замішуємо її з водою (попередньо прочитавши інструкцію на упаковці). Вичікуємо 5 хвилин. Знову перемішуємо і приступаємо до роботи.

Беремо довгий шпатель, наносимо по всій його довжині шпаклівку і розмазує шпаклівку по стіні. Тут є один важливий момент. Штукатурка не завжди ідеально рівна. Часто вона складається з невеликих хвилеподібних нерівностей. Якщо прикласти до стіни планку, рівень або хоча б сам шпатель, то стане видно, чи є ці нерівності, і в який бік вони спрямовані. У випадку якщо вони є, тоді шпатель необхідно водити паралельно хвилям. У цьому випадку шпаклівка ідеально заповнить всі западини між хвилями.

На упаковці зі шпаклювальною сумішшю вказана допустима товщина шару шпаклівки. При роботі слід строго дотримуватися даного значення. Якщо цю величину перевищити, то шпаклівка може почати з'їжджати вниз, утворюючи патьоки, або ж потріскається при висиханні.

Не поспішаючи, акуратно шпаклюємо всю стіну. При цьому наносимо суміш на стіну рухом шпателя в одну сторону. Потім очищаємо шпатель і рухом у зворотний бік прибираємо надлишки шпаклівки. А якщо наносити шпаклівку і прибирати надлишки рухом в одну і ту ж сторону, то добитися хорошого результату буде набагато важче.

Також треба пам'ятати, що кожен новий шар наноситься трохи внахлест на попередній.

Якщо залишаються виямкі, то їх відразу ж замазуємо і знову все зарівнювати шпателем.

Чим акуратніше зашпаклюем стіну, тим менше потім доведеться шліфувати!

Після застигання шпаклівки шліфуємо стіну наждачним папером.

Якщо планується клеїти шпалери, то сильно шліфувати не має сенсу. Достатньо тільки прибрати всі виступаючі місця, на що не потрібно багато часу. Але якщо готуєтесь фарбувати, тоді доведеться витратити більше часу, тому як вирівняти стіни під фарбування можна тільки акуратним і якісним шпаклюванням і шліфуванням.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com