Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Думки про мовну політику

Саме тому, що більше половини українців говорить російською мовою, потрібна українська мова як державна. Формула мовного компромісу в Україні така: українська мова — державна мова, російська мова — як найбільш поширена в державі; на рівні держави, на рівні адміністративного апарату — використання української мови, а в сус­пільстві, тобто за межами держави як інституції може застосовуватися будь-яка мова: російська, вірменська...

Чи є це утиском російської мови? Хто-небудь забороняє використовувати російську мову? Ніхто... Тому ніхто не порушує статтю 10 Конституцій України, яка гарантує використання російської мови. Ця стаття діє, а це означає, що діють демократичні стандарти...

Якраз ось ті, хто вимагає, щоб ще російська мова була державною, хочуть порушити права інших мов і іншомовних груп. 

Українська є державною мовою, а мовою суспільства, тобто на якому розмовляє суспільство, країна, можуть бути українська, російська, німецька, турецька, вір­мен­ська тощо. Якщо найбільш поширена нині  російська, то можна тільки порадіти за усіх нас, тих, хто є російськомовними громадянами України.

Я за таку Росію, яка не заважатиме бути вільній, демократичній, справедливій і правовій Україні, тобто такій Україні, в якій російська мова є найбільш поширеною мовою в сус­пільстві, але при цьому єдиною державною мовою є українська. Живеш в Україні — учи українську.

Спершу треба людям роз’яснити, що означає статус державної мови, а що є мовами в державі. Уся правова, законодавча і судова система захищає право громадянина на використання будь-якої мови в державі. Але в той же час і захищає право української мови бути державною мовою, оскільки ця держава — Україна.

В Україні усім мовам надана можливість розвиватися, є можливість говорити  будь-якою мовою. В Києві, Одесі російськомовних газет і телеканалів набагато більше, ніж україномовних. Ведучий і найбільш рейтинговий телеканал «Інтер» — топові рейтингові новини дає російською. Де тут ущемлення російської? Говоріть російською, і думайте, і читайте анотації, але якщо ви хочете вчитися на рідній мові, йдіть в недільні школи, які повинні фінансуватися не за рахунок держбюджету, вступайте до московських вузів. 

Більшість українців хочуть вчитися у внз своєю рідною українською мовою, які оплачує державний бюджет, бюджет держави Україна.  Українці хочуть, будувати українську незалежну європейську державу. Ми хочемо жити по-європейському. І одним з елементів цього життя є право України як країни на те, щоб мати свою мову, і право громадян України говорити на тій мові, на якій вони говорять. Без мови немає країни. Ніколя Саркозі був абсолютно правий, коли сказав: «Франція — це французька мова». Тому Україна — це українська мова. Хоча кожен громадянин повинен мати право у тому числі через суд відстояти своє право на спілкування на тій мові, яку він вважає рідною. Але мовну справедливість зможе забезпечити нам тільки наша сьогоднішня і більшою мірою майбутня європейськість. Коли у нас буде правосуддя по-європейськи, нічого буде боятися за свою мовну свободу. Ми завжди її зможемо відстояти в справедливому і доступному суді. У Фінляндії є друга державна мова — шведська, і це притому, що там живе тільки 6% шведів. Але саме тому, що там 6% шведів, шведська може бути другою державною. 6%, а не 56%! І тому що Фінляндія давно вирішила проблеми свого місця в Європі. Якби у нас було 6% російськомовних, можливо, я теж був би за російську мову як другу державну. Але у нас в суспільстві  вона домінує в силу історичних пертурбацій... Якщо ми говоримо про те, що є держава Україна, тоді потрібно, щоб була одна українська державна мова, інакше потрібно закривати цю крамничку. 

З приводу розколу в Україні — в чому цей розкол? Розкол цей полягає в тому, що однією ногою ми залишилися в СРСР або в тому, що називалося СРСР, іншою — в Європі. Розкол між завтра і учора...

Ну і останнє — колись у кінці 1980-х років звинувачували так званих націоналістів в тому, що вони витягнули з «скрині» націоналістичний жовто-блакитний стяг, тризуб, співали заборонений гімн «Ще не вмерла Україна». Їх звинувачували в тому, що вони розколюють Україну, що вони хочуть влаштувати громадянську війну. Пройшло якихось пару років — і в Україні вже усі прийняли жовто-блакитний стяг, тризуб, а тепер перед кожним футбольним матчем збірної країни усі із запалом стоячи співають «Ще не вмерла Україна». Розумієте? 

Уся Європа, яка складається з держав-націй, будується на титульних націях. До речі, сьогодні і Росія теж формує державу-націю. І, напевно, татарський народ теж може якось не погодитися з тим, що росіяни бачать себе титульною нацією. 

Україна перебуває на етапі переходу від держави національностей до держави-нації. І громадянин України може бути різномовним, але за державну мати одну українську мову. Вона повинна культивуватися і розвиватися особливо у цій якості.

 Вадим Карасьов, політолог (зустріч з читачами Forum.ua)

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com