Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Прогулянки на авто по Харкову

Якщо Вам належить відвідати місто Харків на автомобілі, або скористалися послугою прокат авто Харьков, то вам обов'язково потрібно знати кілька моментів про це місто. Харків - один з культурних та промислово-розвинених центрів України. Багато, хто не відвідував це місто, щиро дивуються: а що там можна побачити? Здавалося б - велике, індустріальне місто, мало чим примітне для мандрівника. Ось танки в Харкові роблять - це так, це всі знають, хтось згадає авіаційний завод «ХАЗ», хтось - пиво «Рогань», а от щодо пам'яток... Зізнаюся, я теж так вважав, поки не потрапив в це місто. А виявляється, що за кількістю пам'яток історії та архітектури - Харків може на рівних позмагатися з багатьма туристичними містами України.

При під'їзді до Харкова по трасі М19 (Київ-Харків) розташований пост ДАІ. Також на цій трасі розташовано багато автозаправок, як з правого, так і з лівого боку. До центру міста можна дістатися досить легко, оскільки вулиці практично прямі, але по вулицях багато світлофорів, які створюють довгі черги машин.

Добравшись до центру міста, можна побачити унікальну будівлю позднесоветской споруди - Оперний театр. Перед перехрестям біля театру знаходиться велика платна автостоянка, на якій можна залишити машину, якщо захочеться прогулятися по місту пішки. Недалеко від Оперного театру знаходиться площа Конституції (колишня Радянська). Праворуч площі - великий пам'ятник червоного кольору у вигляді кам'яних стел і чотирьох фігур. Цей пам'ятник споруджений з нагоди встановлення на Україні радянської влади. Загальнонародна назва його - «Четверо тягнуть пральну машину в ломбард». Прозвали його так тому, що поруч знаходиться будівля колишнього ломбарду, а зараз там розміщений Історичний музей. Біля музею виставка радянської артилерійської зброї, в тому числі ефектний англійський танк першої світової війни і радянський танк Т-34.

Якщо далі проїхати по вулиці Сумській, то можна потрапити на найбільшу в Європі міську площу (площа Свободи), яка знаходиться саме в Харкові. На цій площі, яка колись носила ім'я главчекіста Дзержинського, постійно влаштовують масові акції, різноманітні виставки та концерти. Біля цієї площі розташована знаменита висотна радянська будівля Держпром, яку нині вивчають всі архітектори світу. Сьогодні ця будівля, як унікальний зразок раннього конструктивізму, внесена до попереднього списку Культурної спадщини ЮНЕСКО.

У святкові дні пересування транспорту по вулицях Харкова на багатьох ділянках перекривається. Безперешкодно проїжджати можуть тільки ті автомобілісти, у яких є спеціальні перепустки.

Побувати в Харкові, це як прогулятися по своєрідним архітектурним джунглях соцарту - саме так можна охарактеризувати нинішній Харків з його унікальними будівлями дорадянської, а також ранньо- та піздньо- радянської архітектури.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com