Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Передміхурова залоза - індикатор чоловічого здоров`я

Важливим елементом чоловічого організму є передміхурова залоза, яка входить в сечостатеву систему. Передміхурова залоза (рос. Предстательная железа) або простата - це залоза, розташована в самому центрі тазового простору, позаду лобкової кістки і трохи вище проміжності. На вигляд залоза нагадує щільне утворення, розмірами і формою схожа на каштан. До настання статевої зрілості є виключно м'язовим органом, а на час статевого дозрівання (17 років) стає залозою. Виробляє секрет, що входить до складу сперми, але не є необхідним для здійснення статевої функції.

У здорового чоловіка середні розміри простати становлять: довжина 2.5-3.5 см, ширина 2.5-4.0 см, товщина 1.7-2 см., вага близько 20 грам. Зовні простата оточена щільною сполучною тканиною. Через простату проходить уретра і сім'явивергаючі протоки з яєчок. Приблизно половину обсягу передміхурової залози займають 30-50 дрібних залозок (частіше тонкі розгалужені трубочки), що утворюють клин.

Дуже часто чоловіки навіть не підозрюють про значення цієї залози і вплив її на здоров'я чоловічого організму.

За даними Всесвітньої організації здоров'я у 80% чоловіків передміхурова залоза може викликати серйозні проблеми, в кожному третьому випадку  потрібна операція.

Аденома простати або доброякісна гіперплазія передміхурової залози - найбільш поширена патологія, виявляється у чверті чоловіків віком  40-50 років, в 50-60 років нею страждають 50%, в 60-70 років - 65%, в 70-80 років - 80 %, а в осіб старше 80 років показник захворюваності 90%.

Здорова простата - дає імунітет від раку й запорука сексуального благополуччя на довгі роки. Простату успішно можна підтримувати в здоровому стані і зменшити ризик ураження її раком, виконуючи техніку Кегела та робити регулярний масаж передміхурової залози.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com