Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Міфи про імунітет

У сучасному світі ми тільки і чуємо, що про проблеми з імунітетом. А що власне ми про нього знаємо?

Міф №1. У чоловіків імунітет сильніший, ніж у жінок

Споконвіку вважалося, що чоловіки сильніші за жінок — у них краще розвинена мускулатура, вони ведуть активний спосіб життя і стійкіші до стресів. Значить, і імунітет у них має бути сильніше.

Насправді все навпаки. Канадські учені з Університету МакГілл нещодавно довели, що жіночий імунітет міцніше чоловічого. Причина в жіночому гормоні естрогені, який збільшує вміст ліпопротеїдів високої щільності (корисних жирів), зменшує кількість шкідливих ліпопротеїдів низької щільності і знижує рівень холестерину. Тому жінки менш сприйнятливі до вірусних інфекцій і рідше страждають серцево-судинними захворюваннями. Інакше і бути не може — адже жінкам природа довірила виношувати дітей. Отже чоловікам слід пильніше стежити за своїм здоров’ям.

Міф №2. Влітку імунітет сильніше через вживання овочів і фруктів.

Овочі і фрукти дійсно зміцнюють імунітет, оскільки багаті вітамінами і необхідними для організму мінералами. А влітку можна ласувати свіжими продуктами. Проте літня спека і вологість збільшують ризик зараження інфекційними захворюваннями, що вражають кишковик. Погода сприяє розмноженню бактерій, у тому числі в тих же фруктах, ягодах і овочах. Літо у нас непередбачуване, різка зміна погоди викликає стрибки артеріального тиску. Та і далекі подорожі — струс для організму, адже в чужій країні усе інакше — інший часовий пояс, кухня, клімат. Тому і від відпочинку можна втомитися. Ну а постійні вечірки, шашлики на природі, нічні риболовлі і дачні посиденьки далеко не завжди корисні для організму і шлунку особливо. Овочі і фрукти потрібно їсти обов’язково, але спочатку непогано б підготувати до цього шлунок — позбавитися від усіх проявів дисбактеріозу, відновити кишкову мікрофлору. Ну і звичайно, підвищувати імунітет потрібно комплексно — дотримувати режиму, висипатися, загартовуватися, здійснювати щоденні пробіжки, робити гімнастику і за можливістю уникати стресів.

Міф №3. Активні заняття спортом підвищують імунітет.

Безумовно, фізичні навантаження сприяють зміцненню організму. Але ж часто як буває: людина за тиждень до відпустки раптом вирішує поправити фігуру: прибрати черевце, накопичене за зиму, наростити рельєфну мускулатуру і починає виснажувати себе до сьомого поту. Негативна реакція організму не забариться... Міжсезоння — не най­кращий час для активних занять спортом. Організм ослаблений після довгої холодної зими. Краще почати з малого — з щоденної загальнозміцнюючої зарядки, контрастного душу, легких пробіжок або прогулянок на свіжому повітрі. І тільки потім поступово давати організму додаткові навантаження.

Міф №4. Один народжується з сильним імунітетом, інший приречений усе життя хворіти.

Імунну систему можна порівняти з армією, в якій кожен солдат і офіцер вирішує певну бойову задачу. Це сукупність лімфоїдних орга­нів і тканин, які розпізнають і видаляють антигени, — сторонні мікроби, віруси, грибки і навіть власні клітини, якщо вони заважають організму нормально функціонувати. Усередині імунної системи діють різні підсистеми — антимікробна, антитоксинна, стерильна, загальна, місцева та ін. До центральних органів імунної системи відносять тимус (міс­це дозрівання Т-лімфацитів, індикатор нашого довголіття) і кістковий мозок, до периферичних — лімфовузли, селезінку, фолікули шлунково-кишкового тракту. Органи пов’язані між собою кровоносними судинами, за якими переміщаються «дозорці» — лімфоцити. Отримуючи інформацію про «чужинця»-антигена, вони передають її усім органам імунної системи.

Мати в розпорядженні велику армію — ще не означає виграти війну. Солдатів треба постійно тренувати, інакше вони загинуть у першому серйозному бою. Тому імунітет необхідно зміцнювати кожному без виключення — просто комусь доведеться докласти більше зусиль.

Міф №5. Імунітет можна зміцнити лише за допомогою пігулок.

Існує велика кількість вітамінних пігулок, а також капсул, гранул, мікстур і т. д. Але будь-який медикаментозний засіб ніколи не замінить природні джерела вітамінів і мікроелементів.

Відправна точка зміц­нення імунітету — відновлення мікрофлори кишковика. Коли шлунок працює як годинник, то і увесь організм готовий прийняти додаткові навантаження і мобілізуватися у разі загрози захворювання.

Одними натуральними продуктами харчування підвищувати імунітет дуже проблематично. Важко уявити собі людину, яка щодня з’їдає тарілку брокколі, голівку часнику і запиває усе це добрим кухлем маслинової олії. Тому можна поєднати приємне з корисним і приймати полівітаміни паралельно із вживанням свіжих овочів і фруктів.

neboley.com.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com