Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДРУГА ХВИЛЯ

Хоча друга хвиля світової кризи ще не наступила, новий виток кризових явищ, що почалися в 2008-2009 роках, неминучий, вважає директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронин.

«Сьогодні ми можемо говорити про те, що новий виток кризи неминучий. Питання лише в тому, коли він наступить і як довго триватиме. Це залежатиме від того, наскільки швидко і ефективно ключові економіки вирішуватимуть свої проблеми сьогодні», — сказав А.Баронин. Про це пише Цензор.НЕТ. 

Експерт упевнений, що нинішній економічний порядок піде в минуле. «Світ йде до політики економії і зниження соціальних стандартів. Фактично сьогодні повторюється ситуація 92-річної давності. Боргова криза, що наступила із завершенням Першої світової війни, в цілому схожа з тим, що ми бачимо зараз в США і Європі. Для того, щоб дозволити існуючі проблеми, потрібні або повернення до протекціонізму, або глобальна перебудова економічних інститутів», — відмітив він.

При цьому перший шлях веде до великої війни. Другий — вимагає узгодженості дій. «Проте в нинішніх умовах диференціації національних економік, що триває, навіть в межах одного геоекономічного простору (наприклад, Європи) розраховувати на це не доводиться. Це означає, що перебудова глобальної економіки станеться не до глобального її падіння, а лише потім, як результат спільного пошуку виходу», — вважає експерт.

«Найбільшою проблемою, на мій погляд, є те, що для великого числа країн подібна перебудова означатиме реверс соціальних стандартів — різке розшарування суспільства і втрату свого роду American dream в кожній з них. Втрата відчуття соціально-економічної захищеності в таких країнах докорінно змінить не лише економічну, але й політичну конфігурацію цілих регіонів. І я не думаю, що подібні трансформації приведуть до зміни лідерів. Багаті країни стануть бідніші, а бідні — ще бідніше», — резюмував директор групи Da Vinci.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com