Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВВЕДЕНО РЕЖИМ «САМОВИЖИВАННЯ»

Верховна Рада у пришвидшеному порядку спробувала прийняти скандальний законопроект №9127 «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», який жодним чином не відповідає своїй назві та насправді передбачає скасування більшості пільг для 16-ти категорій громадян (чорнобильців, ветеранів, інва­лідів, дітей війни, учасників бойових дій, шахтарів, вчителів, медиків та багатьох інших). У першому читанні депутати його ухвалили. До другого справа не дійшла — під тиском опозиції розгляд проекту перенесли на наступний пленарний тиждень.

Законопроект під номером 9127 – це достеменна копія його попередника — №7562 — за виключенням однієї незначної норми, яка не змінює загальну направленість передбачених «нововведень».

Проект закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень – класичний приклад кота у мішку. Державні гарантії тут зазначені для відводу очей. Суть законопроекту викладена у його перехідних положеннях, якими встановлення та розподілення пільг передається на розсуд Кабінету Міністрів. У разі введення законопроекту у дію, розмір пільг визначатиме саме Кабмін, а не Верховна Рада, а суми виплат залежатимуть від наявності коштів у держбюджеті.

Тобто, у разі нестачі у бюджеті грошей на ремонт державних дач або купівлю надсучасних гвинтокрилів, можновладці із чистим серцем компенсують цю статтю витрат із гаманця малозахищених категорій населення.  Таким чином, основна ідея законопроекту під номером 9127, який активно «просуває» провладна партія, полягає у трансформації малозахищених категорій населення у «беззахисні категорії». Як вижити за даних обставин пенсіонерам, зважаючи на те, що мінімальна пенсія в Україні нині становить 764 гривні, лишається загадкою. У разі прийняття проекту у другому читанні, антисоціальні нововведення вступлять у дію вже з 1 січня 2012 року.

Ці норми є прямим порушенням окремих приписів Конституції України та закону «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії». Згідно з ними, гарантії прав і свобод громадянина, а також основи соціального захисту визначаються виключно законами, а не постановами Кабінету міністрів. Окрім того, призупинити дію соціальних законів неможливо на підставі законів, які безпосередньо не стосуються внесення змін до них.

Свого часу Конституційний Суд вже відреагував на спроби перегляду наданих законами прав громадян у соціальній сфері. Тоді було чітко встановлено —  невиконання державою своїх соціальних зобов’язань стосовно окремих категорій громадян ставить їх у нерівні умови та призводить до порушення принципів соціальної, правової держави.

Нинішній стан речей у черговий раз доводить неспроможність теперішньої влади не те що покращити соціальну ситуацію в країні, як було обіцяно напередодні виборів, а хоча б зберегти існуючий розмір соціальних виплат. Крапка над «і» в даному питанні буде поставлена на наступному пленарному тижні. Проте навіть у разі неприйняття законопроекту «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» немає жодних гарантій, що вже за тиждень ті ж самі ідеї не запропонують на розгляд Верховній Раді під іншою назвою.

Павло  Петренко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com