Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Перспективи примарні?

Компанія Shell має намір інвестувати у видобуток сланцевого газу в Україні. Відповідний договір з НАК «Нафтогаз України» компанія підпише цього тижня. Втім, «качати» альтернативний газ можне буде лише за 10 років.

Сланцевий газ в Україні — це ласий шматок. Як повідомляє агенції «International Energy Statistics», досліджені й оцінені в Україні обсяги сланцевого газу складають 1,2 трильйонів кубометрів, за іншими даними запасів може бути вдвічі більше.

Державна компанія «Надра України» стверджує, що українські запаси сланцевого газу є найбільшими в Європі.

Попри такі потенційні величезні поклади, досі розвідкою цього газу в Україні серйозно не займалися. Гендиректор компанії «Укргеопроект» Віктор Металіді розповів Deutsche Welle, що сланцевий газ міститься в невеликих кількостях, але на великих площах. Для його видобутку використовують горизонтальне буріння і гідророзрив пласту. А це — довготривала й дорога справ, а тому в Україні донині сланцевий газ не особливо брали до уваги.

»Це мало дебетні свердловини. Показники газу там невеликі. Але вигідно буде експлуатувати за рахунок інтенсифікації пласту, або збільшенням кількості свердловин. Так роблять у США», — зауважив Металіді.

Але, за його словами, передусім потрібно ще провести серйозну геологічну розвідку, де саме вигідно в Україні видобувати сланцевий газ. За попередніми даними, українські запаси сланцевого газу є на Прикарпатті — в Івано-Франківській та Львівській областях, а також у регіонах на сході країни.  Як стало відомо, компанія Shell вже готова інвестувати у видобуток сланцевого газу в Україні близько 600 мільйонів доларів. А до цього приблизно 200 мільйонів доларів витратити на розвідувальні роботи. Адже Shell тривалий час заявляє про інтерес до Юзівської газової площі (Донецька та Харківська області). Об’єкт уже погоджений місцевою владою для виставлення на конкурс з надання у користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції. Після узгоджень і дозволів усіх зацікавлених органів площа повинна виставлятися на відкритий конкурс. Втім НАК «Нафтогаз України» вже до кінця тижня хоче підписати угоду з Shell, деталі якої, щоправда, поки не відомі.

Експерти наполягають на тому, що Україна має забезпечити сприятливі інвестиційні умови, аби комерційні компанії розвідали «солодкі сланцеві місця», а вже потім можна буде подумати про спільний видобуток на вигідних для держави умовах.

Провідний експерт енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко каже, що етап розвідки надзвичайно важливий. Тож, аби не відлякати інвесторів, українські чиновники мають подбати, щоб законодавство про надрокористування в Україні повсякчас не змінювалося.

»Чи комерційно вигідно в Україні видобувати сланцевий газ — це ще велике питання. Тут потрібна обережність», — застерігає Омельченко. За його словами, від початку співпраці з інвестиційними компаніями Україна має зважати на екологічний фактор у процесі розробки пластів нетрадиційного газу, адже технологія гідророзриву пластів, що використовується для видобутку сланцевого газу, екологічно «вкрай небезпечна». Тож як для Shell, так і для інших світових нафтогазових компаній, які декларують дотримання екологічних стандартів, останнім часом це стало серйозним аргументом проти видобутку сланцевого газу.

Але поки українських політиків не стільки обходить екологічність видобутку сланцевого газу, скільки «інформаційний вплив» на російський «Газпром». Сигнал, який намагаються подати Москві, полягає в тому, що цей альтернативний газ Україна таки добуватиме.

Зрештою ж ідеться про принаймні якусь альтернативу російському природному газу. Однак у «Газпромі» не вірять у перспективність видобутку сланцевого газу в Україні, а намір української влади вирішити проблеми диверсифікації енергопоставок за рахунок цього енергоносія називають «ілюзією». Українські експерти сходяться на тому, що це — не ілюзія, втім все ж таки далека перспектива. Адже реально перший кубометр українського сланцевого газу можна буде отримати не раніше 2021 року.

DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com