Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Історія обручок

Мало хто замислювався, чи взагалі думав про те, де з'явилися перші обручки, хто є його винахідником, і чому кільце одягається на той чи інший палець.

Немає однозначної відповіді і на питання як давно з'явилися обручки. Дата виникнення нам точно не відома, але відомий той факт, що виникнення обручок пов'язують з Давнім Єгиптом. Коло без початку і кінця у стародавніх єгиптян символізувало вічність. Вони поклонялися Сонцю і Місяцю, які нагадували своєю формою коло. Єгиптяни вважали, що отвір у центрі кільця символізує ворота до всього відомого і невідомого. Всі ці знання і припущення були передумовами до виникнення ідеї обміну кільцями. Так як кільце символізувало вічність, то обмін означав вічну любов і нерозривний зв'язок між чоловіком і жінкою.

Але в давнину кільця швидше грали роль печатки, ніж прикраси і грали виключно функціональну роль. Але через деякий час кільця із золота почали носити і сприймати як дорогоцінну прикрасу. Їх носили забезпечені єгиптянки, а менш заможні носили кільця зі срібла, бронзи, скла або ж з глини.

Згідно давньогрецької міфології найперше кільце носив Прометей за наказом Зевса, але не з естетичних міркувань, а в пам'ять тих днів, коли він був прикутий до скелі. Також в Давній Греції «Лінією життя» називали артерію, яка проходить через безіменний палець руки. А обряд заручення вперше з'явився в римлян. У той час наречений дарував просте металеве кільце, і то не майбутній дружині, а її батькам. Кільце було символом зобов'язань і здатності утримувати наречену. Сама традиція вдягати обручку під час заручин тісно пов'язана зі звичаєм купувати наречену. В даному випадку, обручку було комерційним зобов'язанням, своєрідним договором, який підтверджував угоди обох сторін. Так само це було своєрідним сигналом для інших чоловіків, що ця жінка вже «не продається». На відміну від стародавніх греків, євреї, перш ніж перейняти звичай обменіванія кілець, вручали нареченій монетку. Це було знаком того, що майбутній чоловік бере на себе фінансову підтримку дружини.

Особливе значення обручок надавали і римляни. Вони своїм обраницям дарували обручки у вигляді ключів. Це символізувало те, що жінка надалі розділяє з чоловіком усі обов'язки й стає рівноправним володарем будинку. Але, незважаючи на всі відмінності, церемонія заручення була набагато важливіша самого весілля, і тільки пізніше кільце стало частиною весільної церемонії. Лише в IX столітті Папа Римський дозволив використання обручок, тим самим обряд заручин перестав носити матеріальний характер, ставши символом союзу люблячих сердець і вірності. Ще цікавий факт про те, що ще в п'ятнадцятому столітті за церковним статутом під час одруження нареченому одягали залізну обручку, в знак його сили, а нареченій дарували золоту обручку, яка було символом непорочності, чистоти і ніжності. Є переказ, який свідчить про те, що обручки після весілля слід носити не знімаючи. Люди вірили, що, «якщо охолоне обручка, охолоне й кохання».

Наскільки різним не було б ставлення різних народів до обручки, об'єднує їх незмінно трепетне і шанобливе ставлення до неї. Обручка як раніше, так і зараз залишається найдорожчою сімейною реліквією, яка є символом вічного подружнього союзу. Змінювалися епохи, цінності, світогляд та звичаї, однак не змінювалося значення обручок. Обручки робили і зі звичайного заліза, і з золота з прикрасами або без них. А обручки з камінням увійшли в моду в п'ятнадцятому столітті при королівських дворах Європи. Тоді особливим попитом користувалися кільця з індійськими алмазами. Історики запевняють, що перше подібне кільце отримала Марія Бургундська, дочка французького короля Карла Сміливого, з приводу заручин з Максиміліаном Австрійським. Але були часи, коли обручки, прикрашені алмазами, вважалися розкішшю, ознакою поганого тону і марнотратства. Проте всі фахівці та історики одностайні в одному, що діамант став найважливішою частиною обручки в часи відкриття бразильських і південно-американських родовищ алмазів. Вважається, що цьому посприяв Чарльз Льюїс Тіффані, який створив найбільший ювелірний магазин в Нью-Йорку, а наприкінці дванадцятого століття, розробивши новий дизайн обручок, був прийнятий на ура американцями.

Обручку і весільне кільце не одне і теж. Це пов'язано з тим, що обручка вручається зазвичай під час заручин, вона виконано з одного виду металу, має плоску форму або форму барила, і на ній обов'язково присутній дорогоцінний камінь (як правило, це діамант, що символізує чистоту), а служить воно для доказу серйозності намірів нареченого. На відміну від обручального, весільне кільце не має таких жорстких обмежень, але основою для нього служить золото.

На сьогоднішній день існує близько 140 різновидів весільних кілець починаючи від гладких різної ширини і колірних відтінків, різноманітно прикрашених гравюрою, дрібними коштовними каменями, лапідарними площинами, кульками і сердечками до розкішних, комбінованих з різнокольорових металів, з різними прикрасами.

Практично вийшли з моди широкі гладкі кільця, а їм на заміну прийшли витончені тонкі кільця з двох металів обручальные кольца каталог, інкрустовані платиною або золотом. Інкрустація, як правило, виступає над жовтим золотом і на неї нанесена гравюра або алмазні грані.

Раніше чоловік вибирав весільні кільця самостійно, проте зараз все частіше молодята роблять цей вибір разом. При всій різноманітності вибору врахуйте, що весільні кільця повинні бути витримані в єдиному стилі. Якщо ви бажаєте придбати собі щось оригінальне і нестандартне, то можна зробити індивідуальне замовлення або ж замовити гравіювання, наприклад імен нареченого і нареченої на кільцях в ювелірній майстерні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com