Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

І як вони там живуть?

Найглибші западини океану залишаються практично нерозвіданими. Науковці дослідили лише 5% Світового Океану, в той час як він займає понад 70% площі нашої планети.

Науковці з інститута Макса Планка за допомогою маленького підводного човна досліджували Чорне море.  На глибині чотири сотні метрів розмаїття живих організмів неозброєним оком не розгледиш. Тут, у суцільній темряві та за відсутності кисню, здавалося б, життя неможливе. Утім дослідники все ж знаходять нові види: масу мікроскопічних, одноклітинних форм. Чим же живляться бактерії у цій темній самотності? Невеличкі бульбашки привідкривають таємницю: ці мікроорганізми переробляють гази.

«У морі є багато місць, де просочуються великі об’єми газів чи інших хімічних речовин. Мікроорганізми використовують їх як джерело енергії і у свою чергу є поживою для інших організмів. Це дає змогу цілим системам розвиватися. Це дуже цікаво, оскільки вони живуть зовсім не таким життям, яке ми звикли бачити на решті частини планети», — каже дослідник океану Анте Боетіус.

Які ж функції виконують ці бактерії, здатні існувати в суцільній темряві у цьому підводному світі? Щоб з’ясувати це, науковці беруть зразки з морського дна. Цей величезний стержень вагою у понад тонну з легкістю входить в намулисте морське дно.

Через кілька годин учасники експедиції отримують перші зразки. Окрім алювію та осадових порід, ця маса містить ще й незліченну кількість різноманітних мікроорганізмів.

Попередні дослідження можна провести безпосередньо на судні. Перевірити температуру для цієї команди науковців — звичайна рутина. Тепер цінний вантаж слід якомога швидше доправити в лабораторію.

Найперше ці зразки потрібно запакувати у герметичні контейнери, оскільки кисень зруйнує їх. Дослідників цікавить передусім, який саме газ ці бактерії використовують для життя. Якщо вони дійсно перетворюють метан, то значить роблять вагомий внесок у збереження клімату.

«Ці мікроорганізми перетравлюють щось дуже специфічне, вони здатні використовувати джерела енергії, які жодна рослина чи тварина на планеті не використовує. Нам особливо цікаві мікроорганізми, які перетворюють метан. Цей газ є дуже вирішальним для нашого клімату. Вони можуть окислювати його без кисню. Це — процес, який щойно починаємо розуміти», — каже науковець, дослідник океану Анте Боетіус. Не лише двоокис вуглецю загрожує довкіллю. Метан може мати куди серйозніші наслідки для екологічного балансу. Він утворюється у нижніх пластах земної кори звідки просочується на морське дно. Якби метан виділявся безпосередньо в атмосферу, це було б катастрофою для планети.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com