Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія стимулює приплив мігрантів

Глобалізація і демографічні проблеми примушують багато країн міняти міграційну політику. Російська ФМС пропонує відмінити квоти на трудових мігрантів, а в США, навпаки, хочуть розпрощатися з легендарною лотереєю Green Card.

Голова ФМС К.Ромодановський заяви, що його служба пропонує оцінювати іноземних громадян, які збираються жити або працювати в Росії, по бальній системі. Відповідно, кожен іноземець зможе сам підрахувати, набирає він необхідна кількість балів чи ні. Серед інших пропозицій Федеральної міграційної служби — відміна квот на трудових мігрантів, преференції для студентів з-за кордону, що бажають отримати російське громадянство, спрощення в’їзду і відміна різних обмежень для членів сімей працівників-іноземців, словом, пропонується ціла революція. Але якщо Росія в мігрантах зацікавлена, то багато країн Заходу, навпаки, збираються закриватися. Міграційну політику мають намір посилити у Великобританії: в січні цього року там були введені суворі квоти для приїжджих з неєвропейських країн, розглядається ряд інших, не менш жорстких заходів. Одна з найгучніших ініціатив — пропозиція відмінити лотерею Green Card в США. Нагадаємо, що Green Card — це свого роду посвідчення особи, що дозволяє жити в США, працювати, а також користуватися пільгами. Отримати її, прийнявши участь в лотереї, можуть люди зі всього світу. Єдине виключення — до розиграшу не допускаються ті країни, звідки в Америку і так йде великий потік мігрантів.

Законопроект про від­міну лотереї був внесений конгресменом-республіканцем Бобом Гудлаттом і пройшов юридичний комітет Нижньої палати конгресу США. Наступний крок — розгляд законопроекту повним складом Палати представників. Аргументи супротивників лотереї прості — вона несправедлива. Адже законопокірні громадяни таких країн, як Канада, Індія або Великобританія, роками очікуючі можливості опинитися в Америці, але позбавлені шансу прийняти участь в розиграші, вимушені дивитися, як їх обходять випадкові щасливчики. До того ж, вважає Гудлатт, лотерея загрожує національній безпеці США, оскільки неможливо проконтролювати, хто саме в ній бере участь.

Законопроект з’явився на тлі скандалу, пов’язаного з черговим розиграшем Green Card. Річ у тому, що кілька місяців тому його результати були скасовані через збій.  22 тисячам довелося відмовитися від мрії дістатися США.

Про перспективи від­міни лотереї офіційні особи доки не говорять.   Експерти вважають, що законопроект не пройде в конгресі, або не знайде підтримки у президента Обами. Демократи завжди виступали за мультикультурну політику у сфері міграційного законодавства, і розиграш Green Card — краща реклама цієї політики.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com