Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ідей немає

За нинішньої економічної політики Україна і наступного року залишиться в рейтингу країн з найгіршою економікою.  Про це заявив у коментарі УНІАН завідувач відділом Академії фінансового управління при Міністерстві фінансів України Сергій Кульпінський.

За словами експерта, цей рейтинг лише засвідчив, що в уряду відсутні нові ідеї регулювання економіки, стимулювання інвестицій, підвищення продуктивності, а присутнє лише сліпе копіювання далеко не завжди вдалого світового досвіду, зокрема, придбання Національним банком України цінних паперів уряду, запозичення грошей на соціальні виплати, приватизація, ухвалення Податкового кодексу, пенсійна реформа.

Експерт зазначає, що в економічній політиці уряду повністю відсутнє регулювання в монетарній політиці, оскільки не визначені ані її основні цілі (валютний курс, інфляція, регулювання кредиту), а й контроль за тим, звідки беруться гроші і куди спрямовуються. Фіскальна політика спрямована в основному на стягування податків і пошуки джерел доходів від приватизації, але ніяк не є стимулюючою.

В Україні поки немає жодних нових ідей з адміністрування податків, тут Україна посідає одне з останніх місць, і має пройти декілька років, поки стануть видні результати ухвалення Податкового кодексу.

Потрібні лише кардинальні заходи з поліпшення інвестиційного клімату саме для вітчизняних інвесторів, регулювання банківського сектора і у сфері видачі кредитів, ізолювання економіки від зовнішніх джерел фінансування, зокрема, Міжнародного валютного фонду, через необхідність мобілізації внутрішніх джерел, які є дешевшими і не несуть для України низки обтяжуючих умов. За підрахунками ООН, за межею бідності зараз живуть четверо з 5 українців. При цьому за останній рік українці збідніли на 10%. Україна посідає 83-е місце у рейтингу розвитку суспільства ООН.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com