Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Комплексне лікування

Відкриваючи наші газети не можна скласти уяву про те, на що хворіють громадяни України. Зате всім добре відомі ліки  від найпопулярніших хвороб. Про їх ефективність промовчимо. Адже зовсім недавно у вашій газеті була стаття про те, що понад 50 відсотків ліків, що офіційно продаються — фальсифікат. Тим часом людина, яка сама себе довела неправильним, неприродним способом життя до ріщзноманітних болячок починається носитися по аптеках у пошуках якоїсь панацеї від всіх хвороб. Часом вже буває марно щось змінити... Хвора людина страждає не тільки фізично. Ламаючи здоров’я людини, недуга «попутно» зміню і її соціальне становище, уявлення про себе; взаємовідносини з оточенням. Що здоров’я — найбільше багатство людини, ми починаємо розуміти тільки вже шукаючи кращого лікаря і дорогих ліків. Західна медицина розвивається шляхом деталі вужчої спеціалізації. Однак цей природний процес наукового пізнання з часом обертається до нас своєю слабкістю у практичному плані. Спроби ізольованого втручання лікаря вузької спеціальності в організм без урахування складних зв’язків та здатності організму хворого до саморегулювання часом дають небачені побічні ефекти. Особливо, вдаються до інтенсивної лікарської терапії та хірургічних втручань. У нашій країні, та не тільки, хірургічне втручання — це найкращий спосіб заробити на хворому. Адже «серйозна і невідкладна» операція повинна і солідно оплачуватися хабарами. Виникає своєрідні гонка за грошима, коли хірурги здійснюють зовсім необов’язкові хірургічні втручання.

Зовсім інший підхід до лікування у східній медицині. Вона розглядає людський організм, як складну саморегульовану систему, яка перебуває у динамічній рівновазі з навколишнім середовищем. Терапія у східній медицині існує з сивої давнини, ще з кам’яного віку. Її застосували для лікування не тільки людей, але й тварин. Протягом тисячоліть складалися її традиції, прийоми, тонкощі. Це і мобілізація власних ресурсів, і активне залучення хворого до лікувального процесу, і мінімальне застосування медикаментів, що запобігає масовій омергізації населення та залежності хворого від ліків.

За стародавньою схід­ною філософією, існує рушійна сила Всесвіту. У давньокитайській культурі, це «чі» — життєва енергія, у давньо­індійскій філософії, це прана — первородний животворний подих, основна життєва енергія. Існує вона як у макрокосмосі, так і в мікрокосмосі — в людині. Природна сила життя вводить людину у світ. Внутрішня «чі» циркулює в організмі постійними меридіанами. Стан здоров’я в нормі характеризується нормальним рухом «чі» в організмі. Будь — яка закупорка чи шерехатість стінок енергетичних каналів під впливом внутрішніх або зовнішніх факторів спричинює або застій, або турбулентну течію «чі». Внаслідок цього порушується стан здоров’я, а згодом розвивається хвороба.

Ю.Гранчук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com