Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Розпізнати інсульт вчасно

“Під час пікніка дівчина спіткнулася і впала. Їй запропонували викликати «Швидку допомогу», але вона завірила усіх, що все гаразд і що вона спіткнулася об камінь. Оскільки вона виглядала небагато блідою і тремтячою, їй допомогли обтруситися і принесли тарілку з їжею. Залишок дня вона провела весело і невимушено. Пізніше чоловік тієї дівчини подзвонив усім і повідомив, що його дружину відвезли в лікарню. Того вечора ж вона померла. На пікніку з нею стався інсульт (гостре порушення мозкового кровообігу). Якби її друзі знали, як виглядають ознаки інсульту, вона могла б сьогодні жити. Деякі люди помирають не відразу. Часто вони опиняються в ситуації, в якій їм тривалий час ще можна допомогти. Нейрохірурги говорять, що якщо вони в течії 3 годин устигають до жертви інсульту, то наслідки нападу можуть бути усунені. Трюк полягає в тому, щоб розпізнати інсульт і приступити до лікування в перші 3 години — що, звичайно, непросто».

Отже, 4 прості кроки до розпізнавання інсульту.

1. Потрібно попросити людину посміхнутися. Якщо це правда інсульт, він не зможе цього зробити обома куточками рота. Посмішка вийде кривій.

2. Попроси сказати «Сьогодні гарна погода». Не зможе сказати виразно.

3. Попроси підняти одночасно обидві руки. Якщо це інсульт — не зможе, або зможе тільки частково.

4. Попроси висунути язик. Якщо він викривлений, повернений — це теж несприятлива ознака. Якщо проблеми виникнуть навіть з одним із завдань, негайно дзвонити в «Швидку допомогу» і по телефону описувати симптоми.

Одна з перших ознак інсульту  — порушення мови. — Людина говорить неправильно або взагалі нічого не може сказати. Іноді ми просимо хворого вискалити зуби. Половина рота при інсульті як би провисає.

Важко рухати або правою ногою і правою рукою — або лівою ногою і лівою рукою. Що характерно, якщо втрачена рухливість ліворуч, то постраждала права половина мозку. І навпаки.

При ознаках інсульту хворого потрібно укласти, під голову невелику подушку або згорнуту куртку, забезпечити доступ свіжого повітря. Дзвонити в «швидку» потрібно, описувати симптоми потрібно. Але перед тим, як наполягати на приїзді невідкладну допомогу до вас, варто подумати: а не чи швидше самим довезти людину (дуже акуратно, лежачи на задньому сидінні, з відкритими вікнами) до найближчої медустанови? Особливо, якщо інсульт стався за містом.

Що швидше почнеться медикаментозне лікування, тим більше шансів що людина не помре, не буде паралізована.

Пам’ятайте, що 1-е місце серед причин первинної інвалідності — за інсультом. Експерти називають цифру 3,2% на 10 тисяч чоловік. Кожні 1,5 хвилин у когось з росіян розвивається це захворювання. Інсульт буває геморагічний (коли лопається посудина) і ішемічний (без розриву). Перший особливо небезпечний, вимагає негайної госпіталізації. І характерний якраз для молодих людей. Саме після нього стають інвалідами. Другий зустрічається у літніх людей: вони скаржаться на млявість в ногах,  погано орієнтуються в часі і просторі. Але ішемічний інсульт може наростати — і закінчиться розривом судин  мозку. Чим більший крововилив, тим «яскравішою» є клінічна картина.

Буває ще скороминуще порушення мозкового кровообігу, що в народі називають мікроінсультом. Симптоми з’являються — і за день проходять. Таке «порушення» вже тривожний дзвіночок. Слід пам’ятати: люди з гіпертонічною хворобою, ожирінням, діабетом, що палять, зловживають алкоголем — в  групі ризику по інсульту.

Так, людину можна повернути до повноцінного життя навіть після важкого крововиливу. Але тільки якщо добре попрацювали нейрохірурги, неврологи, потім обов’язково реабилитологи. Якщо якогось етапу немає, людина, на жаль, залишиться інвалідом.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com