Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мова — скарб нації!

У Міжнародному бібліотечно-інформаційному центрі імені Ярослава Мудрого в МАУП,  в читальній залі гуманітарної літератури проходить виставка української книги, приурочена до Міжнародного дня  рідної мови. Це день «підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності», який був проголошений на ХХХ сесії  Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі. Свято відзначається щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.  

«Мова — це не просто спосіб спілкування, а щось більше і значуще. Мова — це всі глибинні пласти духовного життя, народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків. Мова — це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і мислительська  діяльність народу».  (О.Олесь)      

 На виставці, що проходить у бібліотеці, представлені різноманітні українські книги. Серед експонованих увагу привертають видання:

 «Історія української літературної мови«В.М. Русанівського. Якою була функціонально перша українсько-руська літературна мова? Звідки вона прийшла? Які були в ній стилі і яка була між ними відмінність? Ви знайдете відповіді на ці питання в запропонованому підручнику.

«Українська нація» М.М.Вівчарика та В.П.Капелюшного. У навчальному посібнику досліджується етногенез української нації, її витоки, джерела і подальше утвердження.

Книга Івана Ющука «Мова наша українська». Як пише сам автор: «Рідна  мова, яка вироблена рідним народом на його споконвічній землі і пристосована саме до його умов існування, до його способу думання, навіть якщо за її основу колись було взято чужу мову. Вона є рідною не тільки для всього народу, а й для кожного окремого індивіда, що належить до цього народу, незалежно від того, з якою мовою йому довелося зіткнутися при появі на світ. Рідна мова — це мова предків і землі, а не мова, привнесена ззовні». 

Г.М.Кацавець та Л.М.Паламар «Мова ділових паперів» (підручник). У книзі представлено теоретичний і практичний матеріал з ділової мови — усної та писемної.

В підручнику «Сучасна українська мова» (практикум із пунктуації) М.Г. Яцимірського подано найголовніші  питання  з  теорії синтаксису   української   мови.    Описано    характерні     принципи пунктуації:  структурний  (синтаксичний),  змістовий (значеннєвий, логічний),  інтонаційний. 

На виставці представлено ще багато інших книг, які не залишать байдужими тих, хто цікавиться українським словом. Кожен викладач та студент Академії може особисто  ознайомитися з представленими виданнями. 

Запрошуємо Всіх бажаючих на виставку, присвячену Міжнародному дню мови. Відкрийте для себе цікаві літературні думки та дослідження в галузі мовознавства та літературознавства. Нові знання чекають на вас в бібліотеці Академії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com