Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пробудження народів

Світові лідери вже озвучили реакцію на відставку президента Єгипту Хосні Мубарака. Європейські керманичи наголошують, що зміни  Єгипту потрібні вже нині. А Барак Обама заявив, що влада Єгипту має чітко пояснити своєму народові й всьому світу, чи відбудеться перехід до демократії. Обама пообіцяв усіляку підтримку цій країні. Переломним моментом в історії назвав  відставку Мубарака віце-президент США Джо Байден. «Те, що сталося в Єгипті, відчуватиметься за його межами», — прозорливо зазначив він. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун також виступив з вітальним зверненням у зв’язку з подіями в Єгипті. У свою чергу, Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон заявила, що ЄС готовий надати допомогу Єгипту після відставки президента. Вітав відхід у відставку  Мубарака і міністр закордонних справ Німеччини Гвідо Вестервелле, який пообіцяв також надати допомогу Єгипту в переході до демократії. А Ізраїль сподівається, що відставка Хосні Мубарака не принесе змін в його мирних відносинах з Каїром. Високопоставлений ізраїльський діяч заявив, що «дуже рано говорити про те, як вплине це на розвиток подій. Ми сподіваємося, що перехід до демократії в Єгипті станеться без насильства і що мирна угода збережеться в силі». Глава Ліги арабських держав єгиптянин Амр Мусу вітав «білу революцію» в Єгипті, проте не сказав, чи балотуватиметься на пост президента країни.

Вища рада збройних сил Єгипту, яку очолює міністр оборони Хусейн Тантаві, скасувала дію Конституції в країні і розпустила обидві палати парламенту — Народне зібрання і Консультативну раду.

Тимчасове військове керівництво також встановило термін в шість місяців для підготовки до виборів. Протягом цього часу в країні діятиме перехідний уряд. Відміняється дія положень конституції. Вища рада збройних сил Єгипту тимчасово бере на себе управління країною.

Поштовх від єгипетської революційної хвилі отримали невдоволені громадяни Алжиру, Ємену, Лівії, Бахрейну, Ірану, Іраку, Йорданії, Марокко. Й зовсім не виключено, що найближчим часом список країн — протестантів може ще поповнитися.

Жителі Марокко не хочуть терпіти «рабовласницьку» конституцію. Декілька тисяч чоловік вийшли на демонстрацію в столиці Марокко Рабаті з вимогою обмежити повноваження короля Мохаммеда VI. 

Акція протесту була організована групами, до яких входять ті, хто прагне демократичних змін в країні. Одна з найбільших груп — «Рух за зміни 20 лютого». У Рабаті натовп скандує: «Режим повинен впасти«! і «Ні — рабовласницької конституції». Акції протесту також проходять в найбільшому місті країни Касабланці. Поліція протестуючим не перешкоджала.

Підтримку акції в соціальній мережі Facebook висловили понад 20 тисяч осіб. «Ця мирна акція протесту, спрямована на просування конституційної реформи, відновлення гідності і припинення корупції і розкрадання народних грошей», — сказав один з протестуючих.

Міністр фінансів Марокко Салахеддин Мезуар заявив, що громадянам країни не слід приєднуватися до протестів, оскільки «помилка може призвести до того, що за декілька тижнів ми втратимо усе, чого набули за останніх 10 років». Експерти говорять, що вірогідність повстання в Марокко невелика: економіка країни перебуває в хорошому стані, парламент формується на виборній основі, а монархія прогресивна. У Марокко також вище зайнятість населення і більше політичних свобод, ніж в інших країнах, охоплених народними бунтами. Король Мохаммед VI є представником династії Алауїтів, які правлять Марокко вже 350 років. Вони стверджують, що походять від нащадків пророка Мохаммеда.

 До протесту місцевий люд під­штовхнуло прагнення покласти край корупції у своїх країнах, відстояти свою національну гідність та демократичні свободи. Зрештою,  народний протест певною мірою можна йменувати класичною формулою — так званою революційною ситуацією, коли «верхи» не можуть вправно керувати, а низи не бажають жити по-старому, коли злидні переважної більшості простого люду наближаються до критичної відзначки — адже 20 доларів заробітку на місяць інакше як жалюгідним існуванням на межі із жебрацтвом і не назвеш.

Особливо масові і безкомпромісні виступи сколихнули Лівійську Джамахірію. Телеканал «Альджазіра» нині демонструє картинку з вулиць Бенгазі та інших міст на сході країни. Для розгону демонстратів влада застосовує артилерію і навіть гелікоптери. Поскількі війсь­кові пасивно реагували на жорсткі команди урядовців про збройний розгон демонстрантів, влада вдалася до формування спецпід­розділів з мешканців півдня Сахари, які налаштовані на підтримку Муамара Каддафі. Також наполегливо говорять, що вбивства мирних громадян — справа рук найманців з деяких центральноафриканських країн. Влада Лівії блокує будь-яку інформацію з країни, відключила сотовий зв’язок, інтернет. Телеканал «Альджазіра» повідомляє про понад дві сотні загиблих і на доказ демонструє переповнені вбитими морги. Натомість в столиці Лівії Тріполі обстановка залишається під контролем влади. Контроль над третім за величиною містом Лівії Ель Бейда перейшов до рук демонстрантів. Як бачимо М.Каддафі не збирається слідувати за своїми звільненими народом у відставку сусідами і колегами. Він досить впевнений у своїх силах, бо передав керівництво операціями по умиротворенню демонстрантів своєму синові, якій уже заявив, що смерть демонстрантів, то результат їх неадекватної поведінки... Напередодні лівійський лідер Муаммар Каддафі вперше з’явився на державному телебаченні після початку демонстрацій у країні. Він сказав, що хотів продемонструвати світові, що він залишається у Тріполі.

Очікувалося, що він виголосить звернення до народу, однак полковник Каддафі повідомив просто із автомобіля, що перебуває у Тріполі і не втікав до Венесуели. Раніше медіа повідомляли, що пан Каддафі не з’являється на людях, і припускали, що він покинув країну.

Тимчасом на вулицях Лівії наростає напруження. Літаки розстрілють з повітря натовпи протестувальників. За даними Міжнародного суду в Гаазі кількість вбитих вже сягнула 600. Каддафі віддав наказ розстрілювати військових, які відмовляються стріляти в людей. Диктатор перебуває в одному з добре укріплених місць в Лівії, звідки керує військами, які здійснюють атаки проти міст-бунтівників. Після авіаударів по Тріполі від Каддафі відвернулися представники одного крупного племені країни, багато військових і дипломатів. Посли Лівії в США, Індії, Бангладеш, Малайзії засудили Каддафі за арварську бійню і вимагають його негайної відставки. На знак протесту вони залишають свої пости.

Тим часом кілька країн запроваджують заходи для евакуації своїх громадян, які перебувають у Лівії.

Туреччина надіслала 2 пороми та військовий корабель, а Італія відрядила літак до східного міста Бенгазі.

Франція надсилає 3 літаки до Тріполі, щоб евакуювати своїх громадян.

Сусідній Єгипет збільшив кількість військових на кордоні з Лівією у той час, як тисячі біженців намагаються утекти з країни.

Єгипетська армія неподалік кордону встановила тимчасові намети, де надається медична допомога усім потерпілим.

Рада Безпеки ООН у вівторок проводить надзвичайне закрите засідання. Ліга Арабських держав у Каїрі обговорює ситуацію у Лівії.  Комісар ООН із захисту прав людини Наві Піллай застерегла, що напади на антиурядових демонстрантів під час протестів, фактично, сягнули масштабів злочину проти людства. Про своє незадоволення діями Каддафі заявив Іран.

Протести в Лівії викликали стрибок цін на нафту. За барель сирої нафти марки Брент давали 104,25 доларів США. Це найвища ціна із часу початку фінансової кризи, що вразила світ 2008 року. Лівія - головний постачальник нафти і газу на європейські ринки. 

 Неспокійно і в маленькому Бахрейні, де на вулиці Манами вийшли тисячі протестувальників. Тут сталися зіткнення з поліцією і загинуло двоє осіб. На центральній площі столиці небайдужі вже розбили велике наметове містечко, а король Іса аль-Халіф вже пообіцяв кожній сім’ Бахрейна по 2700 доларів відкупного...

Не припиняються протести і в Йемені. Тут першу скрипку відіграють студенти столичних вузів. Перманентно тривають вуличні бої з поліцією. Лідер Йемену Салех заявив про «фальсифікацію подій» міжнародними ЗМІ. Хоча кожен небайдужий може об’єктивно оцінити події переглянувши телеканал «Альджазіра».

В Алжирі вже кілька тижнів тривають спорадичні протести проти захмарних цін на продовольство. Проте тут армія однозначно на боці президента Бутіфліка, Ця країна ледве позбулася багаторічного протистояння з місцевим фундаменталістами, а тут — нові потрясіння.

Заворушення почалися в Мавританії, Джибуті, мітинги тривають в Іраку та Ірані. В Сенегалі  народ ось-ось вибухне незадоволенням у зв’язку, що 80-річний Абдулай Вада хоче правити третій термін поспіль!..

За матеріалами інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com