Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Обранці» Схаменулися?

Народні депутати пропонують надати україномовним радіостанціям податкові пільги. Про це говориться в законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України» N8095, зареєстрованому в парламенті групою депутатів від опозиції і влади.

Як повідомляє прес-служба Партії регіонів, законопроект покликаний під­тримати радіомовлення на державній мові.

За словами одного з авторів законопроекту, регіоналки Олени Бондаренко, документ пропонує не примушувати радіостанції транслювати національний продукт, а навпаки — заохочувати трансляцію української музики шляхом надання податкових преференцій.

Законопроект звільняє радіостанції, мовлення яких повністю здійснюється українською мовою з долею україномовних музичних творів більше 80%, від сплати податку на прибуток і збору за користування радіочастотним ресурсом строком на 5 років.

«Законодавство біль­шості держав Європи захищає радіомовлення на державній мові, використовуючи не обмеження, а заохочення. Прийняття цього документу свідчитиме про подальше поширення в українському законодавстві європейських стандартів», — підкреслила Е.Бондаренко.

Нагадаємо, 1 лютого парламент ухвалив в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», що передбачає відміну квот для національного музичного продукту. Йдеться про норму, яка встановлювала, що в загальному об’ємі мовлення не менше 50% повинні складати музичні твори українських авторів або виконавців.

Відміна квот на українську музику викликала бурхливі обговорення прихильників і противників у пресі і на телебаченні. Перші вважають, що подібне встановить бар’єр на просуванні українських пісенних творів в ефір. Варто зауважити, що багато експертів вважають такі новації передчасними. Особливо, зважаючи на іноземну прописку багатьох ФМ-радіостанцій. Відміна квот може бути використана їхніми власниками для подальшої русифікації ефіру.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com