Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сім критеріїв кохання

Днями в Українсько-Азербайджанському інституті соціальних наук і самоврядування Г.А.Алієва від­бувся методологічний семінар Володимира Федоровича Моргуна на тему «Психологічний супровід екзистенційних виборів особистості: стилю, справи, супутника життя».

Гість Академії — відома у наукових колах особистість — кандидат психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка у формі відкритої лекції представив викладачам і студентам МАУП основні положення обраної теми, що особливо актуальна сьогодні.

Серед учасників семінару були доктор психологічних наук, професор Георгій  Балл,  доктор медичних наук, професор Анатолій Чуприков, директор Інституту соціальних наук і самоврядування, доктор політичних наук, професор Іван Бідзюра, кандидат психологічних наук, професор МКА Олена Туриніна, викладачі та студенти.

На початку зустрічі Володимир Моргун подякував за запрошення виступити в МАУП, а також підкреслив, що Академія може пишатися професійним кадровим складом, якісно обладнаними аудиторіями, а також високим рівнем проведення таких масштабних заходів як, наприклад, всеукраїнські олімпіади з психології.

Як відомо, сьогодні психологія є досить популярною спеціальністю серед абітурієнтів, незважаючи на те, що робочих місць з цього фаху не вистачає. Однак  випускники психологічного напрямку влаштовуються на інші робочі вакансії і не погано проявляють себе завдяки ініціативності, креативності, активності.

У своєму виступі лектор зосередив увагу на необхідності і можливості створити робочі місця для психологів, які дійсно потрібні суспільству. Три екзистенційні вибори, які здійснює кожна людина протягом життя, за переконанням Володимира Моргуна, потребують психологічного супроводу. А саме: вибір здорового способу життя, що дає здоров’я; вибір професії, що дозволяє досягти успішності; вибір супутника життя, що дає особисте щастя. У зв’язку з цим, Володимир Моргун запропонував перед обов’язковим незалежним оцінюванням проводити обов’язкове психологічне тестування з вибору спеціальності, аби попередити подальше помилкове отримання першої, другої, третьої освіти, як це часто буває під впливом середовища, моди, батьків тощо.  Лектор підкреслив необхідність дотримуватися особистісного підходу в освіті. Крім того, гість висловився за необхідність впровадження заліків для пар, як подали заяви до РАГС, на психологічну сумісність та готовність до шлюбу, як це запроваджено, наприклад, у Японії.

Велике зацікавлення аудиторії професор Володимир Моргун викликав, визначивши сім критеріїв справжнього кохання, за якими можна перевірити правильність свого вибору супутника життя. Зокрема, бажання мати дітей і виховувати їх з коханою людиною; готовність ділити з коханою людиною труднощі і радості все життя; спільні інтереси, погляди на життя; боротьба за кохану людину, якщо рідні і друзі проти такого вибору; готовність дати коханій людині волю у виборі, якщо вона не впевнена у своїх почуттях тощо.

Тема кохання прозвучала і в словах вірша, який продекламував Володимир Моргун для всіх присутніх, презентуючи збірку своїх поезій «Октава кохання»:

Чому кохають люди? Бо — дурні!
Були б розумні, не були
б шальні.
Чому кохають люди у весну?
Тоді гормони позбавляють сну.
Чому кохають люди? Бо —
нещасні!
Хай ревнощів їх оминають хащі.
Чому кохають люди? Бо —
слабкі!
В коханні ж — нездоланні,
навпаки.
Чому кохають люди в самоті?
Щоб смерть удвох навік
перемогти.
Чому кохають люди?
З божевілля!
Хіжних обіймів їм потрібне
зілля.
Чому кохають люди? Суть одна:
Кохання — це вулкан, який
без дна...

В ході семінару відбулася також презентація кількох видань, що стануть у пригоді не лише психологам. Володимир Моргун подарував кафедрі загальної психології посібники, серед яких: «Основи психологічної діагностики«/ В.Ф. Моргун, І.Г. Титов/, родзинкою цього видання є предметний покажчик; «Психодіагностика особистості підлітка» за ред. О.Д. Кравченка, В.Ф. Моргуна, де представлені класичні підходи та сучасні розробки полтавських науковців у галузі психології; «Основи професійної орієнтації» О.Н. Гончарової; «Психохірургія наклепів» В.Ф. Моргуна; «Сталінсько-гітлерівський геноцид українського народу» Федора Моргуна, праця з галузі етнопсихології.

Після семінару Володимир Моргун люб’язно погодився на бліц-інтервю:

- Володимир Федорович, поділіться Вашими враженнями від зустрічі.

У мене дуже позитивні враження, в цей канікулярний період слухачі знайшли час прийти на зустріч, тим більше, переважно це заочники, як завжди зайняті, але аудиторія була заповнена вщент, слухачі адекватно реагували на матеріал, тож я цілком задоволений.

- Якими Ви бачите перспективи співпраці між закладами освіти, які зараз готують психологів?

Зараз ми збираємося на наукові конференції, функціонує товариство психологів. Однак було б доцільніше контактувати на різних рівнях, наприклад, створювати регіональні об’єднання для обміну досвідом, реалізовувати міжвузівські проекти з застосуванням сучасних засобів комунікації задля співпраці науковців і освітян з різних ВНЗ.

-  Сьогодні неофіційний День студентства — що б Ви побажали абітурієнтам і студентам, що обрали психологію своїм фахом?

Бажаю не помилитися з вибором і щоб психологія допомогла правильно визначитися, навіть, якщо помиляться. А також бажаю бути корисними людям, адже у цьому покликання психолога.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com