Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скандальне голосування

У перший день нової парламентської сесії Верховна Рада змінила Конституцію, призначивши наступні парламентські вибори на жовтень 2012 року, а вибори президента — на березень 2015 року.

Парламент також проголосував за 5-річний термін повноважень президента, депутатів ВР і місцевих депутатів. За внесення тих змін до Конституції проголосували 310 депутатів із 300 необхідних.

Опозиція підрахувала, що принаймні 25 депутатів із 310 не було в залі.

Це дало підстави опонентам чинної влади заявляти, що рішення про зміни в Конституцію було ухвалене з порушенням самої Конституції.

«Це вже в черговий раз, коли парламент, голосуючи за Конституцію, порушує саму Конституцію. Принаймні, 25 осіб, які натиснули кнопки «за», не були присутні у сесійній залі. Ми оголосили всіх відсутніх, але, на жаль, голосування відбулося», — заявив один із лідерів фракції БЮТ Сергій Соболєв.

На думку іншого депутата від БЮТ Сергія Саса, опозиція має «всі підстави для звернення до Конституційного Суду з цього приводу».

У день голосування БЮТ виключила з фракції 7 депутатів, які долучилися до зміни Конституції.

Депутат із фракції НУ-НС у Верховній Раді Володимир Ар’єв заявляє, що голосування за внесення змін до Конституції, яке відбулося 1 лютого, було сфальсифіковане. Підставою для такого висновку депутат називає появу його прізвища серед тих, хто голосував за ті зміни.

На доказ того, що його депутатська картка не могла голосувати, бо перебуває разом з ним у Вашингтоні, Ар’єв надав Українській правді фотографію з карткою на тлі терміналу авіакомпанії Delta у вашингтонському аеропорту.

Бажання спростувати неправдиву, за словами депутата інформацію, у нього виникло по тому, як вже у США він почав отримувати СМС-повідомлення від знайомих про його голосування за зміни до Конституції.

Я ініціюватиму внутрішнє розслідування у Верховній Раді цієї наглої фальсифікації. Має бути встановлено, хто і чому виготовив дублікат моєї картки.

Серед виключених із БЮТ і депутат парламенту Олег Бабаєв, який є також мером міста Кременчук. Інформаційні агенції з посиланням на працівників міськвиконкому повідомляють, що Бабаєв не міг особисто голосувати за перенесення терміну виборів до парламенту, оскільки на той момент перебував у місті, яким керує. Сам Бабаєв поки що не підтверджує, але й не спростовує тієї інформації. Невідомо також, де перебувала його картка на той час.

Ще один виключений з фракції БЮТ народний депутат Павло Мовчан також заявив, що не голосував за зміни до Конституції. За словами Мовчана, він нині в лікарні на операції.

Партія регіонів каже, що все законно

Натомість представники Партії Регіонів, і зокрема голова регламентного комітету парламенту Володимир Макеєнко заявив, що внесення змін до Конституції відбулося у повній відповідності до регламенту Верховної Ради.

Макеєнко, на якого посилається прес-служба Партії регіонів, назвав некоректними заяви про відсутність у залі когось із тих депутатів, хто проголосував за зміни до Конституції.

«Якщо депутат не зареєструвався за стійкою в 10.00, це ще нічого не значить, це аж ніяк не означає, що його не було в залі. Депутат може прибути до парламенту не рівно в 10.00, а пізніше, до моменту початку голосування. У цей час він може перебувати на зустрічі з виборцями, на зустрічі з делегаціями парламентів зарубіжних держав, на засіданні парламентських комітетів або різних комісій», — пояснив Макеєнко.

***

Депутати від НУНС голосували за зміни до Конституції, бо мають своє бачення. Про це повідомив депутат від НУНС Юрій Кармазін в ефірі телеканалу ТВі, коментуючи голосування за внесення змін до Конституції у частиніпризначення дати наступних виборів президента та Верховної Ради.

«У нас своя фракція, у нас своя демократія. І через те у нас своє бачення», — сказав він.

«Принципово ми за те, щоб робити одночасно парламентські і президентські вибори. Я переконаний, що народ заставить усіх йти достроково на вибори. Але достроково одночасно», — вважає депутат.

«Наша позиція була незмінною. Конституційний суд не мав права приймати рішення щодо Конституції, бо це виключно прерогатива Верховної Ради», — сказав Кармазін.

Він також висловив припущення, що «хтось наступний може пересадити всіх шістнадцятьох суддів Конституційного Суду, і зробить це законно, тому що наявне перевищення владних повноважень».

Також пан Кармазін зауважив, що владна верхівка «грається» з Конституцією: «Вони граються нею, якщо стосується президента чи регіоналів, а я її дотримуюсь».

***

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що парламент, внісши зміни до Конституції щодо проведення чергових виборів народних депутатів у жовтні 2012 року, стабілізував ситуацію в державі.

Про це він заявив учора, 1 лютого, під час зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування.

«Остаточне ухвалення цих змін внесло деяку визначеність, стабільність і передбачуваність у наше життя», — сказав голова ВР.

За його словами, якби не було прийнято таке рішення, то це внесло б тільки хаос, оскільки не було б прийнято і рішення про проведення виборів найближчим часом.

«Якщо б не прийняли це рішення — і виборів не було б, і визначеності б не було», — вважає Литвин. 

За словами Литвина, деякі політичні сили робили все можливе, щоб їхні депутати не голосували за відповідні зміни до Конституції.

За матеріалами інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com