Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Серцевий напад. Як уникнути?

Як зменшити ризик серцево-судинних захворювань?

Здорова їжа і помірність у їжі. Не «заїдайте» стреси і неприємності. Можна від­мов­лятися від нездорової їжі поетапно, наприклад, якщо ви їсте жирне м’ясо щодня, спробуйте харчуватися ним три рази на тиждень.

Дуже корисна грецька дієта. Греки споживають багато горіхів, фруктів, овочів, бобових, круп та оливкової олії;великими порціями їдять рибу, в помірних кількостях вживають молочні продукти і спиртне, включають у раціон і м’ясо.

Вважається, якщо хоча б два рази на тиждень їсти таку рибу, як лосось, скумбрія, оселедець або тунець, може зменшитися ризик коронарних хвороб, оскільки ці риби багаті поліненасиченими жирними кислотами омега-3. Також корисно приймати курсами Риб’ячий жир або Лляна олія.

Помірна фізична активність. У дев’яностолітнього чоловіки запитали, як він зберіг бадьорість і відносне здоров’я, живучи в мегаполісі. Він відповів: «У мене один секрет — я завжди намагався вести рухливий спосіб життя». Вибирайте ті види фізичної діяльності, які вам до душі, інакше вони не стануть складовою вашого способу життя.

Куріння. Мало які споживчі товари можуть змагатися з тютюном в смертоносності. Крім підвищеного ризику раку та ішемічної хвороби серця, у курців частіше бувають застуди, виразки шлунка, хронічний бронхіт та підвищений тиск, ніж у некурящих. Від куріння притупляється нюх і смак.

Скиньте вагу. Якщо ви важите більше норми, то навіть три-п’ять скинутих кілограмів можуть зіграти чималу роль. У цьому можуть допомогти фітопрепарати Грація-Віта або Стілайт.

Обмежте вживання алкоголю. Проте деякі дослідники вважають, що у тих, хто помірно п’є червоне вино, знижується ризик ішемічної хвороби серця.

Приймайте в цілях профілактики фітопрепарати. Наприклад, добре себе зарекомендував Кардітон (склад: квітковий пилок, сироп шипшини, настоянка глоду).

Його дія: зміцнює серцевий м’яз, покращує кровообіг, збагачує організм киснем, підвищує міцність і еластичність судин;нормалізує артеріальний тиск, знижує збудливість нервової системи, підвищує працездатність, поліпшує зір, слух, пам’ять.

Чималу роль може грати спадковість. У людей, батьки яких перенесли напад у віці до 50 років, ризик інфаркту підвищений. Навіть якщо напад трапився у батьків після 50 років, ризик у дітей все одно вище. Якщо в роду у багатьох з серцем були проблеми, у нащадків швидше розвинуться подібні захворювання.

З віком збільшується ризик серцевого нападу. Близько 55 відсотків випадків спостерігаються у людей старше 65 років. Приблизно 80 відсотків людей, які помирають від серцевого нападу, — 65 років і больше. У чоловіків, яким менше 50 років, ризик інфаркту вище, ніж у жінок цієї ж вікової групи.

vkurse.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com