Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Психолог потрібен кожному, як лікар

Міжрегіональна Академія управління персоналом пишається тим, що виховує в своїх стінах майбутніх психологів.Людей, які допомагають пізнавати себе, цей світ, любити його та позитивно дивитися на всі реалії життя.

Нещодавно заступник завідувача кафедри загальної та практичної психології Олена Туриніна відвідала одзинський Центр інтегративної психології (Польша), де приймала екзамени у студентів з психології. Олена Леонтіїївна поділилась з нами своїми думками з приводу навчання на психолога у МАУП та враженнями від спілкування із закордонними студентами.

— Олено Леонтіївно, як Ви думаєте, чому професія «психолог» з кожним роком стає все більш популярнішою?

— Наше життя певною мірою дуже обмежене. Ми зациклюємося на виробничих, сімейних проблемах, які заважають розслабитися, вступити в стан релаксації. І тут на допомогу приходить професійний психолог, який допомагає людині концентрувати увагу на різних сферах життя.

— Скажіть, якими якостями має володіти майбутній психолог-цілитель людських душ?

— Професія психолога — унікальна, тому що предметом її вивчення є людина, її внутрішній світ і душа. Для того, щоб працювати в сфері «людина — людина» психологам обов’язково треба любити людей, мати достатньо високий рівень емпатії, комунікативних здібностей та володіти творчим потенціалом. Психолог повинен вміти вислуховувати, створювати емоційний та позитивний тон спілкування.

— Як  Інститут соціальних наук та самоврядування МАУП сприяє професійному становленню майбутніх психологів?

— Вже стало традицією, що кожний рік наша випускаюча кафедра проводить студентські  конференції на різні психологічні теми, які цікавлять нашу молодь, в тому числі і майбутніх психологів. Ось і цього року, 11 березня відбудеться науково-практична конференція «Психологічні проблеми сучасної молоді». Ці конференції готують самі психологи та наші студентські товариства. Викладачі, в основному, займаються кураторською роботою. Багато років поспіль наші вихованці, які навчаються за спеціальністю «психологія», відвідують різні гуртки, на яких розглядаються достатньо складні психологічні теми, що є основою для підготовки до всеукраїнської студентської олімпіади, а також для наукової роботи. Адже саме на цих гуртках моделюються наукові дослідження і експерименти, які проводять студенти і на основі яких вони пишуть наукові статті. Найкращі студентські роботи публікуються в журналах «Наукові праці МАУП» та «Персонал».

— Чи працюють в майбутньому студенти МАУП за спеціальністю?

— Більшість наших випускників успішно влаштовуються працювати за спеціальністю. До того ж з багатьма випускниками ми підтримуємо зв’язки і хороші стосунки, які можна схарактеризувати як «клієнт — вуз» або «молодий спеціаліст-майстер». Наші студенти проходять різноманітні практики, починаючи від наукової, закінчуючи практичною роботою на створеній нами базі. Ці психологічні центри організували наші випускники. Вони  виступають майстрами підготовки наших студентів на практиці.

— Які викладачі працюють на кафедрі загальної та практичної психології?

— На кафедрі викладають доктори психологічних і медичних наук, а також багато кандидатів наук. Декілька викладачів приблизно через півроку захистять науковий  ступінь кандидата психологічних наук. Є викладачі, які мають міжнародний ступінь — доктор філософії в галузі психології.

— В Академії існують закордонні представництва, чи є психологи серед іноземних студентів?

— МАУП має достатньо багато осередків за кордоном, серед них Лодзинський навчально-консультаційний центр відкритої освіти МАУП (Польща). Це центр інтегративної психології, який випускає тільки психологів. Викладачі нашої кафедри вже традиційно надають методичну і наукову допомогу цьому центру і багатьом іншим, які знаходяться за межами України. З 7 по 4 січня у мене була нагода відвідати лодзинський центр і довелось працювати зі студентами, які навчаються за спеціальністю «психологія». Студентам викладалися такі дисципліни, як психодіагностика, практична психологія і практикум з психології. Приємно вразила організація навчально-виховного  процесу, умови, в яких відбувалося навчання студентів, наявність мультимедійного забезпечення і дидактичного матеріалу. В такій атмосфері студенти сприймали складну інформацію набагато легше. Сподобалось саме ставлення вихованців до процесу навчання. Незважаючи на щільний навчальний графік, заочної сесії і велике навантаження, студенти дуже уважно і з великою зацікавленістю сприймали інформацію.

Враховуючи великий обсяг та складність матеріалу, який потрібно було викласти під час лекцій, я використовувала різні форми і методи навчання. Це лекційний, семінарський,  лабораторний способи викладу інформації, а також проводила дискусії, ділові та рольові ігри. Сподобалось те, що студенти вміють аналізувати не тільки свою практичну діяльність, але і роботу одногрупників. Мені здається, це є свідченням достатньо високого рівня готовності до професійної діяльності.

— Що б Ви хотіли  побажати молодим людям, які в цьому році оберуть Інститут соціальних наук та самоврядування МАУП і спеціальність «психологія»?

— Мені б хотілося побажати цим людям максимально включитися в студентське життя. Тому що для того, щоб стати справжнім психологом недостатньо сидіти за книжкою і вивчати навчальний матеріал. Життя в Академії настільки різноманітне і багате, що воно з легкістю може зробити із студента справжнього психолога.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com