Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Взимку корисна хурма

До зимових холодів дозрівають справжні вітамінні бомби, які при правильному вживанні допомагають організму пережити зиму без втрат, — розповідає Ігор Сокольський, кандидат фармацевтичних наук, спеціаліст з фітохімії.

Хурма — єдиний фрукт, смак якого покращує мороз.

Головна цінність хурми — високий вміст йоду. Його показано для профілактики і лікування захворювань щитовидної залози.  Колір плодів вказує на високий вміст бета-каротину — речовини, яка бореться з вільними радикалами і перешкоджає старінню.  У хурмі є калій, який підтримує роботу серцевого м`яза, залізо, незамінне для профілактики анемії, вітаміни С і Р тонізують судини, і магній, що перешкоджає появі каменів у нирках.  Хурма багата на пектин, який стимулює травлення, абсорбує жовчні кислоти і холестерин. Вона показана при розладі травлення. Сік володіє бактерицидними властивостями і показаний при отруєннях та захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Але хурма швидко гниє. Темні плями на фрукті — ознака псування.  Через значну кількість цукрів, хурму не слід їсти тим, хто страждає на цукровий діабет і ожиріння.  Вживання плодів хурми у великій кількості може призвести до непрохідності кишечнику.

Мандарин багатий на вітамін С, який зберігається практично без втрат навіть при тривалому зберіганні; вітаміни: D, що захищає від рахіту, і К, що підтримує еластичність кровоносних судин. У мандаринах присутній синефрін — рослинний «спалювач жиру» і розчинник слизу. При бронхіті та астмі вранці рекомендується випивати склянку мандаринового соку — це допомагає очистити легені і бронхи від слизу.  Високий вміст амінокислот робить мандарини ефективним засобом від набряків.

Але, через велику кількість фруктових кислот, що подразнюють слизову оболонку шлунку, кишечнику і нирки, мандарини не рекомендуються при гепатиті, холециститі, ентеритах, гастритах з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки.

Журавлина — один з найефективніших природних антибіотиків. Одна з небагатьох ягід, в якій присутні Р-активні речовини, які зміцнюють стінки судин і мають протизапальну, ранозагоювальну та антирадіаційну дію, а також корисні при атеросклерозі, гіпертонії, ангіні та ревматизмі. До складу журавлини входять органічні кислоти (лимонна, бензойна та ін), цукор і мінеральні речовини (калій, фосфор, натрій, залізо, марганець, алюміній, цинк). У ягодах журавлини містяться вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6), вітаміни Е, РР, К1.  Журавлина ефективна при інфекціях сечостатевої системи і хворобах нирок. Гарячий журавлинний кисіль — визнаний жарознижуючий засіб.  Журавлинний сік з медом — чулове полоскання при запальних захворюваннях горла. Унікальна властивість — журавлина підсилює дію ліків, що приймаються (зокрема, антибіотиків).

Журавлина протипоказана при гострих захворюваннях печінки, шлунка, кишечника, при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при прийомі сульфамідних препаратів.

Гранат — «червоний лікар» — один з найкорисніших фруктів на землі. Вітаміни групи В, РР, С, провітамін А (каротин), що містяться в плодах, беруть участь у процесах обміну і синтезі білків, нормалізують обмін жирів і вуглеводів. Фолацин (аналог фолієвої кислоти) сприяє кровотворенню, пектинові речовини  корисні при різних запальних захворюваннях органів травлення. Вживання граната знімає жар, нормалізує артеріальний тиск, зменшує кашель. Відомий гранат і своєю знеболюючою дією.  Головна корисна властивість граната — його здатність підвищувати гемоглобін у крові, імунітет до різних хвороб та апетит. Гранатовий сік є сильним антиоксидантом. Він має сечогінну, жовчогінну, протизапальну, антисептичну та знеболювальну дію, покращує травлення.

Сік граната протипоказаний при гастриті і виразковій хворобі шлунка. Вживання великої кількості відварів і настоїв із плодів і кори граната може призвести до запаморочення, загальної слабкості, нудоти і блювоти, судом і порушення зору.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com