Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Об’єднали береги

Державним святом День Соборності України було встановлене Указом Президента від 21 січня 1999 року.

Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.

Захiдно-Українську Народну Республiку проголосили 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року — Станiслав (нині Івано-Франківськ).

***

В рамках відзначення Дня Соборності громадські активісти у Києві «живим ланцюгом» з’єднали береги Дніпра.

Беручи приклад з першого «живого ланцюга» в Україні, котрий з’єднав Київ та Львів в січні 1990 року, учасники акції інсценували об’єднання обох берегів України на мосту Патона.

У заході взяли участь близько 1500 людей. Учасники взялися за руки і на знак єдності українського народу утворили «живий ланцюг» уздовж всього мосту.

Співаючи гімн України, під бій барабанів назустріч одна одній рушили дві групи учасників. Одна з них уособлювала ЗУНР, а інша — УНР. На середині мосту відбулось символічне братання.

Крім того, з обох берегів мостом пронесли два полотна — синього та жовтого кольорів. Після «об’єднання» їх склали у синьо-жовтий стяг.

До участі у акції міг долучитися кожен охочий за умови відсутності будь-якої партійної атрибутики.

За словами організаторів акції, їхньою головною метою є об’єднання українців під національними прапорами, а не роз’єднання на політичні табори.

Аналогічні акції відбулися в багатьох інших містах України.

***

Під гаслом «Від Соборності українських земель — до єдності українського народу» у Києві біля храму Святої Софії відбулося Всеукраїнське віче за участю представників правих політичних партій та громадських організацій національно-демократичного напряму.

Учасники віча приїхали до Києва з усіх областей України, щоб на історичному місці, де 22 січня 1919 року було проголошено Злуку українських земель, відзначити цю дату.

На вічі ухвалили звернення до керівництва України з вимогою «припинити політику роз’єднання українців та репресії проти опозиційних партій і громадських організацій; забезпечити демократичний розвиток України», а також звільнити тих урядовців та чиновників, які захищають інтереси Кремля.

Звертаючись до українського народу, учасники віча закликали «єднатися і боротися за вільну, соборну Україну» усіх українців, якою б мовою вони не розмовляли, яку б релігію не сповідували.

За даними МВС, віче відбулося без провокацій та конфліктів поміж учасниками. На цьому заході були присутні близько десяти тисяч осіб.

Раніше міністр вну­трішніх справ Анатолій Могильов повідомив про наявність у правоохоронців інформації про можливе «кровопролиття», але 21 січня керівництво МВС оголосило, що інформація не підтвердилася.

За словами учасників віча з Житомирщини та Дніпропетровщини, при виїзді до Києва міліція намагалася перешкоджати рухові їхнього автотранспорту.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко привітала українців з Днем Соборності і закликала до єдності.

Про це йдеться у привітанні Тимошенко з нагоди Дня Соборності.

“День Соборності — це не акт громадянської непокори. Це спільне святкування об’єднання людей, які мешкають в різних частинах нашої держави. Це свято об’єд­нання Західної і Східної України. Це свято, яке дає надію на те, що народ України стане сильним, тому що буде єдиним", — зазначила Тимошенко.

“Ми сильні своєю різноманітністю. У Донецьку і Львові, Сімферополі і Чернігові, Чернівцях і Сумах хочуть жити в заможній європейській країні, де кожен матиме гарантовані соціальні та політичні права. Люди всіх національностей, які є громадянами України, мають однакові життєві устремління. Бо ми всі любимо Україну, прагнемо жити в мирі та злагоді. Хочемо в достатку виховувати своїх дітей. День Соборності має засвідчити, що ми єдині", — наголосила лідер БЮТ.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com