Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЯК СТАТИ ДОВГОЖИТЕЛЕМ

Людині генетично гарантовані 150 років життя, але наш вік значно коротший. І якщо японці примудряються дожити в середньому до 79 років, то нігерійці і сомалійці насилу дотягують до 47. Наші співвітчизники — десь посередині. Між тим, ретельно вивчивши досвід довгожителів, фахівці розробили 10 правил, дотримуючись яких, можна продовжити своє земне існування.

1. Не переїдайте. Якщо ви не займаєтеся тяжкою фізичною працею, вам цілком вистачить 1500 — 2000 кілокалорій на день. Тим самим ви влаштуєте розвантаження своїм клітинам і підтримаєте їх активність.

2. Меню повинне відповідати вашому віку. У жінок за 30 перші зморшки з’являються пізніше, якщо вони регулярно будуть їсти горіхи і час від часу — печінку. Людям, старшим за 40 років корисний бета-каротин, якого багато в моркві, а також в інших овочах і фруктах оранжевого, жовтого та червоного кольорів. Після 50 кальцій підтримає кістки, а магній — серце. Чоловікам після 40 необхідний селен, що міститься в сирі й нирках: цей мінерал сприяє зняттю стресу. А після 50, харчуючись рибою, сильна стать захистить серце і кровоносні судини.

3. Працювати в міру — корисно. Робота на під­приємстві — серйозне навантаження для організму, і в літньому віці вона не приносить користі. Але той, хто не працює зовсім, скажімо, в саду або біля будинку, хто живе без будь-яких захоплень, виглядає в середньому на 5 років старше свого віку, запевняють дослідники. До речі, деякі професії, на думку соціологів, допомагають зберегти молодість. У числі довгожителів найбільше диригентів, філософів, художників і священиків.

4. Любов — еліксир молодості. Людина, яка займається сексом, виглядає на десяток років молодше свого віку. А в організмі закоханих людей виробляються гормони щастя, що сприяють зміцненню імунної системи. Це означає, що і в немолодому віці не можна відмовлятися від радощів любові.

5. Не сумуйте ні за яких обставин. Оптимісти живуть набагато довше песимістів — це науково підтверджений факт. У важкі хвилини намагайтеся згадувати щось хороше зі свого життя, щасливу мить удачі, щось таке, над чим сміялися усією родиною. Це допоможе побачити світ у кращому світлі, пробачити кривдників і не бурчати.

6. Рухайтеся. Навіть кіль­ка хвилин занять фіз­куль­турою на день продовжують життя. У процесі тренувань вивільняються гормони росту, вироблення яких різко скорочується після 30 років.

7. Спіть у прохолодній кімнаті. Той, хто дотримується цього правила, залишається молодим довше. Адже обмін речовин в організмі й прояв вікових змін залежать від температури навколишнього середовища.

8. Намагайтеся отримувати якомога більше позитивних емоцій. Іноді не гріх дозволити собі нерозумні задоволення: великий шматок калорійного торта, тривале до ранку спілкування з друзями, танці до упаду, читання детектива кілька годин поспіль.

9. Сміх приносить сили. Життєрадісній людині завжди живеться легше. Намагайтеся радіти будь-якому успіху, якщо не своєму, то — дітей і онуків. Ось побачите: посмішка притягне за собою і гарний настрій.

10. Задайте роботу мозку. Розгадуйте кросворди, більше читайте, вивчайте іноземні мови. Змушуючи мозок активно працювати, людина не тільки зберігає голову світлою, а й одночасно активізує діяльність серця, системи кровообігу і обмін речовин.

Людина — це розкрита енергоінформаційна біологічна система. Вона здатна віддавати в зовнішнє середовище енергію, інформацію і отримувати їх назад. Якщо ж люди відключені від цього джерела енергії, то весь хід життя зводиться до несвідомої боротьбі за єдино доступну частину енергії — навколишнє матеріальне середовище, побут.

Тому найважливішою умовою оздоровлення людини є її духовне вдосконалення. Природа гармонійна, і жити в ній щасливо може тільки гармонійна людина.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com