Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КОМУ ЩО...

Потреби організму багато в чому визначаються віком і способом життя людини. Відповідним повинно бути і харчування. Регулюючи меню, можна заповнювати дефіцит вітамінів і мінеральних речовин, попереджаючи тим самим розвиток хвороб. Що ж повинно входити в раціон людей різного віку і способу життя і від чого, навпаки, варто відмовитися?

Дівчата і молоді жінки

Основна їжа: багата білком.

У меню повинні входити:м’ясо, горіхи, зернові (особливо жито, ячмінь і овес), бобові (особливо квасоля та соя), а також будь-яка зелень, фрукти (особливо банани, апельсини, яблука), оливкова олія. Ці продукти містять необхідне для кровотворення залізо, вітаміни В6, В12, С, Е, а також мікроелементи (мідь, цинк, марганець), що сприяють засвоєнню заліза.

Слід уникати: надмірної кількості молока (особливо ненатурального), що обмежує засвоєння заліза.

Зверніть увагу: анемія, викликана дефіцитом заліза, особливо небезпечна в період статевого дозрівання. Тому молодим дівчатам не слід дотримуватися вегетаріанської дієти, це забезпечує організм залізом у достатніх кількостях. Апельсини збільшують здатність організму засвоювати залізо, тому під час місячних слід випивати по півсклянки апельсинового соку на день.

Літні люди

Основна їжа: малокалорійні продукти, що містять багато поживних речовин. У меню повинні входити: нежирне молоко та молочні продукти, яйця, риба, нежирний птах — це джерела білка і кальцію, що запобігають розвитку остеопорозу. Вуглеводи потрібно вживати часто, але в малих кількостях. Найкорисніші вуглеводи містяться в хлібі з борошна грубого помелу (обойному), картоплі, вівсяних пластівцях, і цельнозернових кашах. Обов’язкові свіжі або заморожені овочі і фрукти.

Слід обмежити: жири тваринного походження (вони не тільки повнять, але й провокують розвиток склерозу, захворювання серця), капусту, горох, квасолю (ці продукти важко перетравлюються).

Зверніть увагу: їжу краще вживати не в смаженому, а у вареному або тушкованому вигляді.

Люди, які ведуть малорухливий спосіб життя

Основна їжа: багата кліт­ковиною. У меню повинні входити: гречана каша, овочі (особливо буряк, морква, квасоля), фрукти (особливо апельсини, ананаси, ківі, смородина), фруктові та овочеві соки, йогурт і кефір (для регулювання роботи травного тракту та створення сприятливої флори в кишечнику).

Слід обмежити:випічку з пшеничного борошна, горох, копченості, жирне м’ясо.

Зверніть увагу: якщо людина проводить малоактивний спосіб життя, страждає від закрепів, корисно додавати до кожної страви ложечку висівок, а до салатів — оливкову олію.

Люди, які відчувають великі фізичні навантаження

Основна їжа: легко перетравлюється, що поставляє багато енергії. У меню повинні входити: продукти, збагачені вуглеводами (рис, круп’яні каші, вівсяні пла­стівці, макарони, картоплю, джеми, мед), білки (нежирна яловичина, птиця, яйця, молоко і молочні продукти), вітаміни і мінеральні солі (овочі та фрукти ).

Слід обмежити:смажену їжу.

Повністю виключити: свинину, тваринні жири, консерви, концентрати.

Зверніть увагу: фізичні зусилля активізують в організмі процеси окислення. Щоб їх нейтралізувати, корисно пити фруктові та овочеві соки: з буряка, моркви, чорної смородини, вишні.

Люди, які переживають стрес

Основна їжа: багата вітамінами і мінеральними речовинами. У меню повинні входити: продукти, що містять вітаміни групи B, а також магній і кальцій,що благотворно впливають на нервову систему. Щоб заспокоїти нерви, корисно їсти каші (особливо ячну і вівсяну), чорний хліб, насіння (соняшник), горіхи, сухофрукти, рибу, молочні продукти, квасолю, горох, курагу, банани.

Слід обмежити: алкоголь і кофеїн, що зменшують вміст в організмі магнію та кальцію.

Курці

Основна їжа:з підвищеним вмістом вітамінів. У меню повинні входити: продукти, багаті вітамінами С, Е, В6, фолієвої кислоти і бетатіном. Саме вони необхідні організму курця для захисту від токсинів, що містяться в тютюновому димі. Це, в першу чергу, шпинат, солодкий перець, петрушка, морква, листовий салат, капуста, цитрусові, ківі, смородина, полуниця, чорниця, чорнослив, горіхи, висівки, сочевиця, м’ясні субпродукти.

Слід уникати: каву та алкоголь. Тютюн, алкоголь і кофеїн особливо небезпечні при спільному впливі на організм.

Зверніть увагу: при зайвій сухості шкіри у курців корисно додавати в раціон жири, багаті ненасиченими кислотами (нерафінована оливкова, соняшникова, соєва олія). Досить 2-х ложок на день (тільки в сирому вигляді).

Олена Рудерман
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com