Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Опозиціонери уже зливаються

Лідери партій «Фронт змін», «Громадянська позиція», Європейська партія України й «Собор» зайнялися складанням статуту нової партії. За інформацією газети «Комерсант-Україна», Арсеній Яценюк («Фронт змін»), Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Микола Катеринчук (Європейська партія України) і Анатолій Матвієнко (УРП «Собор») домовилися об’єднатися в одну політичну силу.

«Йдеться не про створення передвиборного блоку, а про конструювання на базі чотирьох партій єдиної потужної політичної сили», — повідомило виданню посвячене в деталі переговорів джерело.

«Незадовго до нового року була створена робоча група з представників чотирьох партій, яка посилено працює над створенням статуту нової об’єднаної опозиційної політичної сили», — заявив співрозмовник газети. Анатолій Матвієнко підтвердив інформацію про заплановане об’єднання опозиційних партій, під­кресливши при цьому, що питання про кількість партій, які можуть стати суб’єктами нового об’єднання, «на сьогодні відкрите».

«Наміри об’єднатися в одну політичну силу є, і досить серйозні. Крім цих партій, є й інші суб’єкти переговорів, але, приміром, «Наша Україна» поки що не дозріла для об’єднавчих процесів», — розповів він.

При цьому лідер УРП «Собор» уточнив, що до переговорів не запрошували партію «Батьківщина», очолювану екс-прем’єром Юлі­єю Тимошенко.

«Батьківщина» — це ліва політична партія, і нехай вона розвивається самостійно. Наша ж партія, сподіваюся, буде правоцентристською, національно-демократичною силою», — заявив Матвієнко.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що «йдеться не про об’єднання рівних політичних сил, а про фактичне приєднання більш дрібних партій до «Фронту змін».

«Це об’єктивно, оскільки партія Яценюка має найбільший рейтинг», — уточнив він.

Матвієнко зазначив, що бажає залишити словосполучення «Фронт змін» у назві нової політичної сили.

«Назву ми поки не обговорювали, але я особисто вважаю, що до слів «Фронт змін» потрібно додати або «республіканська партія», або «демократична партія». Якщо «Фронт змін» на сьогоднішній момент має найбільшу привабливість у очах виборця, то було б нелогічно не звертати на це увагу», — сказав лідер УРП «Собор».

Яценюк поки не коментує процес об’єднання. А його прес-секретар Іванна Коберник сказала: «Я підтверджую інформацію про те, що переговорний процес іде, але говорити про конкретних учасників майбутньої політичної сили й про якісь інші деталі на сьогодні ще рано».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com