Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Криза вже позаду?

За оцінкою представників Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні, економічна ситуація в країні упродовж останнього часу стабілізувалась, про що свідчить поступове пожвавлення банківського сектора. Водночас дефіцит державного бюджету та значний державний борг залишаються слабкими ланками української економіки. МВФ очікує від уряду виконання до кінця цього року досягнутих домовленостей, зокрема, завершення рекапіталізації банків, яке сприятиме пожвавленню кредитного ринку.

Згідно із заявами Президента Віктора Януковича, за останні кілька місяців Україна подолала відставання в економіці, і наразі українська економіка демонструє зростання ВВП на рівні понад 6%, а також зростання промислового виробництва на рівні 12%. За оцінками Мінфіну, прогнозована інфляція за підсумками року становитиме 12%. Експерти Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) прогнозують зростання ВВП в Україні у 2010 році на рівні 4%, але, на їхню думку, повернення ВВП на докризовий рівень слід очікувати не раніше 2013 року. Міжнародні рейтингові агентства також поступово покращують рейтинги України. Зокрема, агентство Fitch нещодавно підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента із зобов’язань в іноземній і національній валютах України на рівні „В».

Незважаючи на те, що Президент і уряд потрапили під шквал критики, що стала відповіддю на пресинг у бік інститутів громадянського суспільства, виглядає на те, що на економічному фронті вони досягли кращих результатів. Влада швидко встановлює контроль над економікою країни. Щоправда, єдиним достовірним підтвердженням цього може бути лише тривала фінансова стабільність.  

Щоправда, деякі докази пожвавлення ситуації можна спостерігати вже зараз. У Києві відновлюється будівництво мостів, доріг та робота над інфраструктурними проектами. Якщо така тенденція пошириться усією країною, можна очікувати зростання рейтингу влади.

Утім, стратегія дій української влади видається на диво знайомою. Утиски громадянського суспільства, і на їх тлі — розбудова інфраструктури. Саме таку стратегію застосовував президент Росії Владімір Путін, коли вперше був обраний на посаду. Щоправда, росіяни сприйняли поступове знищення власних громадянських прав та свобод як невелику ціну за кращі  дороги та нові автобуси. А як це сприймуть українці?

Фонд «Спочатку люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com