Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Лукашенко шукає газ

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що Білорусь веде переговори з Україною про будівництво на Чорному морі терміналів для прийому зрідженого газу.

Про це О.Лукашенко заявив на прес-конференції для російських журналістів, стенограма якої розміщена на офіційному сайті Президента Білорусі.

«Ви, напевно, знаєте, що «Газпром» уже лідируючі позиції втратив. Сьогодні і ми прямо заявляємо, що ведемо переговори про будівництво на Балтиці або на Чорному морі в Україні терміналів для прийому зрідженого газу. Розумієте, знову ж таки дурість. Нас лякають: «Північний потік», «Південний потік», відмовимося від транзиту через Білорусь. Не треба! Кажуть, закриємо під Смоленськом засув. Закривайте! Але ми в труби, що звільнилися, заведемо розріджений на Балтиці газ. 300 млн. доларів коштує завод, і запускаємо газ у ці труби. А вони куди йдуть? До Польщі, Німеччини, Чехії і далі. І якщо тут буде 150 доларів, а «Газпром» за 220 пропонує, ясно, на кого працюватимуть ці труби. Хоча б про це подумали елементарно. Те ж саме і по нафті», — сказав О.Лукашенко.

Президент Білорусі зазначив, що російське ВАТ «Газпром» втрачає першість на газовому ринку Європи.

«Газпром» сьогодні «шльопнувся» в Європі. Катар і Норвегія захопили першість у постачаннях газу. Зріджують, розріджують, продаючи по 167 доларів на спотових ринках. А нам з Росії обіцяють вже по 210. Кому потрібний ваш газ там? Так це «тупо» йде втрата ринку. Що, завтра Росія запустить казахський газ у свою трубу? Без цього не буде ЄЕП. А сьогодні йде тяганина. І ми поки що як сторонні спостерігачі в цьому. Адже чекаємо, коли домовиться Росія з Казахстаном. Нам це буде вигідно. Ми — транзитна країна. Через нас ідуть труби. Будь ласка, користуйтеся. Скоро ви багато чого відчуєте. Це поки що вам центральні ЗМІ товкмачать, що ви вирішуєте всі проблеми. Що у вас їх немає. Хоча, як люди досвідчені, ви, мабуть, знаєте, що «Газпром» уже лідируючі позиції втратив», — вважає він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com