Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Напад на фестиваль української пісні

26 вересня в Ірпіні проходив фестиваль патріотичної та повстанської пісні «Гайдамака.UA». Вперше на суто український етнофестиваль здійснено брутальний напад. Група бойовиків кримінальної зовнішності намагалася продертися до сцени і вчинити побиття організаторів та виконавців фестивалю. За одними даними на захист людей стали охоронці фірми «Вулкан», які забезпечували порядок на території фестивалю, за іншими даними міліціонери застосували проти нападників травматичну зброю, що і слугувало причиної їх швидкої втечі. Попри активний опір з боку охоронців, двоє з них все ж зазнали травм (переломи) і були госпіталізовані. Директор мистецького об’єднання «Остання барикада» Оксана Омельченко вважає, що міліція не проявила наполегливість у затриманні нападників, які майже безперешкодно залишили територію фестивалю. Проте начальник управління громадянської безпеки міліції Київської області С.Сердюк заявив, що міліція діяла адекватно і застосувала проти нападників травматичну зброю, двох зловмисників нині затримано і ведеться збір інформації з приводу нападу. Цікаво, що напередодні відкриття етнофестивалю до СБУ звернувся народний депутат від Партії Регіонів В.Колесніченко з вимогою перевірити законність його проведення, бо начебто подібне дійство розпалює міжнаціональну ворожнечу в Україні (!). Варто нагадати, що одним з організаторів фестивалю є нардеп Олесь Доній, який наполіг на толерантності фестивалю: ще до його початку на вході висів великий плакат з написом «Провокаційні гасла, українофобські, антисемітські, нацистські, комуністичні висловлювання — заборонені. Порушників будемо видворяти». В інтерв’ю «Бі-Бі-Сі» депутат групи «За Україну!» Олесь Доній припускає, що побиття журналістів, літераторів, напад на пісенному фестивалі й тощо координується з одного центру. «Ми можемо говорити про наявність фактів побиття медійників, літераторів... Було два напади у Донецьку. Наш представник в Донецьку Олександр Демченко — поет, журналіст — двічі зазнав фізичних ушкоджень і один раз він втратив свідомість за метрів 20 до свого будинку. Побито фотокора у Львові, зараз напад на фестиваль («Гайдамака.UA»)», — перерахував Доній.

 «Одне з двох — або це координується з одного центру за аналогією, або влада просто створює таку атмосферу, що все, що пов’язано з українською культурою і вільною пресою, є ненормальним та неприйнятним. І тому бити їх — це, навпаки, буде заохочуватися з боку влади, принаймні, на це будуть дивитися крізь пальці», — вважає Доній.

Хуліганський напад на український етнофестиваль набуває дедалі більшого розголосу і, очевидно, його буде винесено на обговорення в парламент. Хоч би як там не було, але витівку бандитів можна кваліфікувати, як попередження всім, хто займається українською піснею, мовою, традицією — нині це може бути небезпечним для здоров’я. Подібний виклик кинуто не лише учасникам фестивалю, а й всім свідомим українцям.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com