Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кому заважає українська інтелігенція?

Служба безпеки України продовжує посилювати контроль над усіма сферами суспільного життя. Новим об’єктом прискіпливої уваги цього відомства став так званий «третій сектор», зокрема міжнародні недержавні організації. Днями співробітники СБУ звернулись до міжнародного фонду «Відродження» з питаннями про цілі та завдання проектів, їх фінансову складову та оцінку впливу на передвиборчу ситуацію в Україні. СБУ також почала перевірку на предмет співпраці Фонду з громадськими організаціями Київської області. Виконавчий директор «Відродження» Є. Бистрицький з цього приводу заявив, що оскільки Фонд не реалізує проекти з політичною складовою, то не може впливати на вибори в Україні.

Водночас, представники Партії регіонів вважають, що діяльність недержавних міжнародних фондів має, за прикладом Росії, більш жорстко контролюватися спецслужбами. Таку думку висловив журналістам радник Президента з силових питань, секретар комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Ю. Самойленко, коментуючи ситуацію довкола фонду «Відродження». Водночас, керівник Адміністрації Президента С. Льовочкін підкреслив, що перевірка не матиме продовження. За його словами, це був одноразовий акт, з приводу якого він звернув увагу керівництва СБУ на недоціль­ність проведення подібних процедур без крайньої необхідності. Зі свого боку, керівник прес-центру СБУ М. Остапенко зазначила, що метою перевірки діяльності Фонду є забезпечення прозорості виборів.

Поки що не зовсім зрозуміло, чого прагне досягти керівництво СБУ майже репресивними акціями. Виглядає на те, що керівництво використовує СБУ за прикладом Росії, де ФСБ є інструментом політичних «дискусій», причому цю роль спецслужби відіграють там ще з 1917 року. Натомість, Служба безпеки України не втомлюється заявляти про підтримку демократії, спростовуючи будь-які звинувачення.     

Всупереч насаджуваній атмосфері страху, все більш відчутній у медіа-просторі, чимало редакторів та журналістів починають протистояти тиску, прагнучи повернутися до політики балансу думок у виробництві новин. Газети «Сегодня», «Дзеркало тижня» та «Київ Пост» (Kyiv Post) не зраджують своїй багаторічній редакційній політиці.  

Спроби тиску на наукові заклади та окремих вчених, котрі займаються дослідженням діяльності УПА, стали новою порцією масла у вогонь обурення громадськості. Хоча ще зовсім недавно СБУ приносила вибачення за «некоректну розмову» своїх представників у Львівському католицькому університеті. Не виключено, що перевірки недержавних організацій були демонстрацією гри м’язами. Однак цього разу сеанс «закручування гайок» не пройшов непоміченим міжнародною спільнотою: Президент потрапив під перехресний вогонь з боку Канцлера Німеччини та високопосадовців Адміністрації США.    

То які цілі переслідує керівництво СБУ і чиї розпорядження воно так ревно виконує? Українська інтелігенція вистояла у багаторічному протистоянні з НКВС, а згодом з КДБ. Українська історія дає підстави припустити, що виконавцям таких програм спецслужб забракне строку перебування на посаді, аби налаштувати всю Службу, покликану захищати інтереси народу, на діяльність, спрямовану йому на шкоду.    

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com