Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вчені світу занепокоїлися

108 європейських, українських і американських учених, що представляють академічну світову спільноту, підписали лист на підтримку історика директора музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого.

Звернення було підписане вченими з Колумбійського, Гарвардського, Кембріджського університету, а також університетів Канади, Німеччини, Польщі, Австрії, Угорщини і інших країн.

У тексті листа, зокрема, наголошується, що багато хто з учених підписує цю петицію, не дивлячись на те, що ніяк не згодні з тією політичною лінією, прихильником якої є Руслан Забілий, і з його поглядами на українську історію.

«Рішуче виступаючи проти політизування історії, яка стала особливо помітною останніми роками, під час «помаранчево-біло-блакитних» дебатів, ми, проте, переконані, що успіх наукових дискусій залежить, перш за все, від вільного звернення ідей і доступу до історичних джерел, хай якими б контроверсійними вони були», — сказано в листі.

Учені вважають, що «дійсно демократична і незалежна Україна повинна знати всю правду про свою історію і сприяти вільному її вивченню». За їх словами, таке дослідження історії може відбуватися лише за умови широкого доступу до українських архівів.

«Враховуючи факти, що мали місце у минулому, – заборона на допуск до архівів і бібліотек, переслідування інших поглядів, заборона академічної свободи, ізоляція України від міжнародного академічного співтовариства, – кожен український уряд повинен бути особливо уважним, щоб не допустити відродження подібної практики», — мовиться в листі.

Саме тому, відзначають учені, переслідування Забілого сигналізує про «повернення до сумної і небезпечної практики тоталітарного минулого».

«Ми розглядаємо цей інцидент як особливо тривожний на тлі попередніх незаконних дій СБУ щодо академічного співтовариства і громадянського суспільства, які почалися в Україні з приходом нової влади», — сказано в листі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com