Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що погано для малих дівчаток

«Синдром принцеси», що розвивається у багатьох маленьких дівчаток під впливом мультфільмів та казок, — привід для занепокоєння батьків. Таку думку висловила психолог Джин Твендж на сторінках книги «Епідемія нарцисизму: життя у століття постійних вимог».

Зароджується цей синдром досить непомітно: під захоплені «ахи» та «охи» батьків і друзів маленькі дівчатка отримують у подарунок книги та відеофільми про Попелюшку, Білосніжку, Сплячої красуні, Русалочці та інших казкових персонажів, а також одяг та біжутерію, в яких вони відчувають себе «справжніми принцесами». Проблема в тому, зазначає психолог, що в міру дорослішання у багатьох зберігається постійна потреба в обожнюванні з боку оточуючих і тяга до безмірних витрат.

Постійне бажання «отримувати все найкраще» обертається не тільки серйозними фінансовими проблемами, а й напруженими відносинами з близькими — той, хто страждає «синдромом принцеси», споглядає на інших людей зверхньо.

На думку автора дослідження, саме велелюбні батьки насамперед сприяють виникненню «синдрому принцеси». Свою роль відіграють й інші чинники: укорінений в суспільстві культ знаменитостей, а також порівняно доступні для дівчаток і молодих дівчат гроші на кишенькові витрати.

Як вважає Джин Твендж, існують три досить явні ознаки, за якими можна визначити наявність у дівчат «синдрому принцеси», — це надмірно підкреслена жіно­чність, тверде переконання дівчини в тому, що вона «абсолютно унікальна», і постійне прагнення продемонструвати, що саме за нею має залишатися останнє слово. 

Виникає питання: навіщо представляти себе в такому віці принцесою, знаючи, що нею ніколи не стати? Психолог дає радикальну рекомендацію: не зволікати з поверненням до реальності...

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com